Putyin bejelentette, hogy most már Oroszországé négy ukrán régió, Ukrajna NATO-tagságért folyamodik

Európa

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök a csatlakozási szerződést négy megszállt ukrajnai régió vezetőjével pénteken a Kremlben.

A megállapodást a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és herszoni régió nevében az Oroszországi Föderáció jogalanyává válásáról Gyenyisz Pusilin, Leonyind Paszecsnyik, Jevgenyij Balickij és Vlagyimir Szaldo Moszkva-barát vezető írta alá.

A Kreml György termét megtöltő politikusok és közéleti szereplők tapssal, és “Oroszország, Oroszország!” ovációval köszöntötték az aktust.

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között tartottak népszavazást az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

Az Európa Tanács elítélte Ukrajna megszállt területeinek orosz annektálását

Az Európa Tanács (ET) vezetői elítélték a megszállt ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló Moszkvai bejelentést, és közölték: egy másik állam határainak erőszakos megváltoztatása és az elfoglalt területeken tartott népszavazás a nemzetközi jog súlyos megsértésének számítanak, ezért nem ismerhetők el.

Marija Pejcinovic Buric, az ET főtitkára, Tiny Kox, az ET Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke, valamint Simon Coveney ír külügyminiszter, az ET Miniszteri Bizottságának elnöke pénteken kiadott közös közleményükben leszögezték: Oroszország mint megszálló hatalom teljes felelősséggel tartozik az emberi jogok tiszteletben tartásáért a megszállt ukrajnai területeken is.
Oroszországnak haladéktalanul enyhítenie kell a kialakult feszültségen, és vissza kell térnie az Európában és a világon mindenütt a “béke sarokkövének” számító nemzetközi jog alapelveinek betartásához – fogalmaztak.

Kijelentették továbbá, hogy az ET továbbra is kiáll tagállama, Ukrajna lakossága és hatóságai mellett. “Ukrajna függetlensége, önállósága és területi egysége iránti elkötelezettségünk megingathatatlan” – hangsúlyozták, és hozzátették: felszólítanak a konfliktus azonnali befejezésére és a béke visszaállítására.

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-ho

Erről az ukrán államfő hivatalos honlapján és a közösségi oldalain tájékoztatta a közvéleményt. “De facto már végigjártuk a NATO-ba vezető utat. De facto már bizonyítottuk, hogy kompatibilisek vagyunk az észak-atlanti szövetség szabványaival. Bízunk egymásban, segítjük egymást és védjük egymást. Ez az észak-atlanti szövetség. De facto” – fogalmazott Zelenszkij. Hozzátette, hogy Ukrajna pénteken benyújtja kérelmét, amivel “de jure”, azaz jogi értelemben is megpályázza a NATO-tagságot, és kéri a gyorsított eljárás alkalmazását.