Böjte Csaba ferences szerzetes

Tucatnyi gyerekkel kegyetlenkedett Böjte Csaba alapítványának nevelője, az atya szerint “a történtekben nekünk is van felelősségünk”

Európa

A legsúlyosabb büntetést, 30 év börtönt kapott a csíkszeredai bíróságtól Böjte Csaba erdélyi gyermekotthonainak egyik volt nevelője – derítette ki az Azonnali.

A gondozó majdnem tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között mintegy tucatnyi, gondjaira bízott gyerekkel követett el kegyetlenségeket két olyan gyerekotthonban, amelyekben dolgozott, és amelyeket a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány tart fenn.

A 35 éves K. Sz.-t a bíróság eltiltotta a köztisztviseléstől, és megtiltja, hogy kapcsolatba lépjen áldozataival, vagy részt vegyen bármilyen olyan eseményen, amelyet a gyerekvédelmi otthonok vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány szerveznek.

A Transtelex megszerezte a vádirat rövidített változatát, ebben az alábbi bűncselekményeket róják fel a nevelőnek:

  • egy 14 éven aluli fiút több alkalommal orális szexre vett rá (ez a bűncselekmény az új Btk. szerint nemi erőszaknak minősül)
  • négy fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy simogassák a nemi szervét
  • hét fiúnak rendszeresen simogatta a nemi szervét
  • hét fiút rendszeresen arra kényszerített, hogy együtt nézzenek pornófilmeket
  • öt fiúnak rendszeresen mutogatta a nemi szervét
  • tizenkét fiút rendszeresen ütlegelt
  • egy fogyatékkal élő, beszédképtelen fiút rendszeresen ütlegelt, és többször kitette az otthon emeleti (hat-hét méter magasan lévő) ablakpárkányára, és becsukta az ablakot

A Magyar Hang megszólaltatta Böjtét, aki úgy fogalmazott:

Mi Isten nevében fogadjuk be és neveljük a gyerekeket. Hatezer gyermeket neveltünk fel, a most napvilágot látott ügy pedig példa nélküli. A történtekben nekünk is van felelősségünk, azon vagyunk, hogy ilyesmi ne történhessen meg még egyszer

– fogalmazott a szerzetes hozzátéve: az alapítvány azt teszi meg ingyen, amit más még pénzért sem.

Böjte azt is elmondta, amint tudomást szerzett arról, hogy visszaélések történhettek, egyből a hatóságokhoz fordult.

Megdöbbentett, mindaz, ami kiderült és magam sem tudom rá a magyarázatot. K.Sz. rendszeresen részt vett képzéseken, semmi jele nem volt annak, hogy ilyeneket csinál, de a gyerekeken sem vettünk észre semmit

– fogalmazott, megjegyezve: az ügynek komoly tanulságai vannak, hiszen az érintett gyerekek életre szóló traumát szenvedtek el. Ezért gondoskodtak számukra pszichológusok segítségéről.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft