Kirill pátriárka elesik a szenteltvízen

Eltaknyolt a szenteltvízen Kirill pátriárka, akit Orbán megvédett a brüsszeli szankcióktól

Európa

A “vallásszabadságra” hivatkozva érte el néhány hete a magyar kormány, hogy Kirill orosz pátriárka lekerüljön az EU szankciós listájáról, így a putyinista főpap megtarthatja összeharácsolt vagyonkáját.

Szijjártó Péter akkor úgy nyilatkozott, “belegondolni is rossz, hogy milyen folyamatokat indított volna el az egyik legjelentősebb európai keresztény egyház vezetőjének szankciós listára helyezése”. (Mit is? Talán mindenkire vonatkozott volna a törvény? – a szerk.)

Most valamiért világraszóló hír lett abból, hogy Kirill pátriárka hatalmasat esett egy mise közben, miután elcsúszott a szenteltvízen. A felvételt egy orosz jogvédő osztotta meg először, íme:

Vélhető KGB-s múlt, Putyin-imádat

Az 1946-os születésű Kirill (születési nevén Vlagyimir Mihajlovics Gungyajev) pátriárkát az 1990-es évektől vádolják azzal, hogy közeli kapcsolatban állt a KGB-vel, fedőneve „Mihajlov” volt.

Régi szövetségese Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, a jó kapcsolatnak tudták be Kirill és az ortodox egyház meggazdagodását is, amit Putyin valós és Kirill feltételezett KGB-s múltjával is magyaráztak.

A pátriárka támogatta az orosz állam kiterjesztését a Krím félszigetre és Kelet-Ukrajnára. Annak ellenére, hogy a „béke gyors helyreállítására” szólított fel, Moszkva ukrajnai ellenfeleit „gonosz erőkként” emlegette és kijelentette: „nem engedhetjük meg, hogy sötét és ellenséges erők nevessenek rajtunk”.

Kirill pátriárka Putyin Ukrajna elleni háborúját is lelkesen támogatja, annyira, hogy az orosz katonákat megáldotta, mielőtt harcba indultak volna a szomszédos, szintén szláv ország ellen.