Alekszej Navalnij

Fegyházba vitette Putyin politikai ellenfelét, Alekeszej Navalnijt

Európa

A Vlagyimir megyei Pokrov börtöntelepéről egy szigorúbb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetbe helyezték át Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, miután jogerőre emelkedett az ellene csalás címén meghozott ítélet.

Ezt Navalnij ügyvédje, Olga Mihajlova közölte kedden a sajtóval. Pokrovban a jogi képviselővel nem tudatták, hogy melyik fegyházba szállították át az őrizetest. Kedd este Szergej Jazsan, a Vlagyimir megye Társadalmi Megfigyelő Bizottság elnöke közölte, hogy az elítélt politikust a régión belül a 6. számú szigorított javítótelepre, Melehovo községbe vitték át.

Fellebbviteli szinten a moszkvai városi bíróság május 24-én helybenhagyta a Navalnijra márciusban kiszabott kilencéves szabadságvesztést. A tárgyaláson két ügyet egyesítettek.

Az első eljárást azon a címen indították ellene, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt, egyebek között az általa alapított – és Oroszországban betiltott – Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és munkatársai bankszámláján keresztül összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon több, mint 3,8 milliárd forintnyi) adományt, holott tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben (az úgynevezett Kirovlesz-ügyben) történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől.

Ebből az összegből a vádirat szerint 356 millió rubelt (több, mint 2,3 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el. Az ügynek négy adományozó volt a károsultja.

A második ügyet egy békebírónak, egy ügyésznek és egy tanúnak az “igazságszolgáltatás tekintélyét sértő” sértegetése címén indították. Navalnij abban a perben tanúsított kifogásolt magatartást amelyben egy veterán rágalmazása címén tavaly februárban 850 ezer rubelre (több, mint 5,5 millió forintra) megbírságolták.

Navalnijt májusban azzal is megvádolták, hogy szélsőséges egyesületet hozott létre, amelynek tevékenysége a tisztviselők és oligarchák elleni gyűlöletkeltésre irányult. Emiatt majd további tíz évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki rá.