Majomhimlő

Most már biztos: Bécsbe is megérkezett a majomhimlő

Európa

A vizsgálatok megerősítették, hogy majomhimlővel fertőződött meg az a 35 éves férfi, akit Bécsben szállítottak kórházba vasárnap a betegség gyanújával.

Az ORF a bécsi Bécsi Egészségügyi Szolgálat szóvivőjétől, Nina Brenner-Küngtől megtudta, a beteg laboratóriumi eredménye megerősítette, hogy himlőpozitív. Ahhoz, hogy azonosítsák, a himlő melyik fajtája támadta meg, további vizsgálatokra van szükség.

A férfi állapota egyébként stabil, bőrelváltozásai mellett enyhe influenzaszerű tüneteket tapasztal. A beteget elkülönítették.

Világszerte több mint egytucatnyi ország erősítette már meg a vírusos betegség feltűnését. A WHO pénteki közlése szerint 50 fölé kúszott a gyanús esetet száma. Az egészségügyi világszervezet is arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg hamarosan további eseteket is jelentenek majd. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában találtak fertőzötteket. A majomhimlő korábban főként Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordult elő.

Belgium elrendelte a kötelező karantént a majomhimlő miatt

Nem terjed olyan könnyen, mint a Covid, de száz emberből egyet megöl

A ritka vírusfertőzésnek számító, először majmokban felfedezett kórokozó Nyugat- és Közép-Afrika trópusi területeiről származik, és nagyon szoros érintkezés és szexuális kontakt útján terjedhet.

A betegség általában enyhe lefolyású, a legtöbb beteg kezelés nélkül néhány héten belül felépül. Gyengébb immunrendszerű személyek esetében viszont végzetesnek bizonyulhat, a jelenlegi járványt okozó törzs 100 fertőzöttből egyet megöl.