Volodimir Zelenszkij ukrán elnök

Az orosz csapatok megkezdték a csatát a Donbaszért

Európa

„Megkezdték az orosz csapatok a csatát a Donbaszért, amelyre már régóta készültek” – nyilatkozta Zelenszkij elnök videóbeszédben. „A teljes orosz hadsereg jelentős része most erre az offenzívára összpontosít”. Hozzátette: „Nem számít, hány orosz katonát hajtanak oda, mi harcolni fogunk. Meg fogjuk védeni magunkat. Minden nap ezt fogjuk tenni” – írja a HVG a Sky News és a CNN nyomán.
Az orosz erők már több hete átcsoportosításokat és csapaterősítéseket végeznek. A Kreml azt mondja, hogy „fel akarja szabadítani” a régiót, és oroszbarát szeparatista harcosok évek óta harcolnak a térségben az ukrán hadsereggel.

Az elnök bejelentése több magas rangú tisztségviselő mai kijelentését követte, miszerint a háború új szakasza kezdődött. Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök a Telegram csetprogramon azt írta, hogy „a háború második szakasza megkezdődött”, de arra buzdította az embereket, hogy maradjanak elszántak.  „Higgyetek a hadseregünkben, az nagyon erős” – írta.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov még hétfőn bejelentette, hogy az oroszok a Donbaszben a teljes frontvonalon támadásba lendültek és megpróbálták áttörni az ukrán védelmet, de a csapatok kitartanak, a támadók mindössze két településen, Kreminnában és egy másik kisvárosban értek el sikereket.