Konferencia Európa jövőjéről: küszöbön a szakpolitikai ajánlások véglegesítése

Európa

Az Európa jövőjéről szóló konferencia április 8–9-i plenáris ülésének résztvevői konkrét javaslatokat vitattak meg.

A téma szerint csoportosított, konszolidált javaslattervezeteket a kilenc munkacsoport elnöke és szóvivője terjesztette a konferencia plenáris ülése elé. A javaslatok főként az európai polgári vitacsoportok, továbbá a nemzeti vitacsoportok ajánlásain alapultak, a többnyelvű digitális platformon benyújtott ötletekből is merítve. A javaslatokat a plenáris ülés valamennyi tagja megvitatta.

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén. A képviselők méltatták az európai polgárok munkáját, amivel a hozzájárultak a folyamathoz. Ígéretet tettek: az Európai Parlament gondoskodik arról, hogy a polgárok javaslatait komolyan vegyék. Számos képviselő egyetértett a polgároknak azzal a felvetésével, amely szerint a szerződések módosítására lenne szükség, és szorgalmazták egy konvenció összehívását a témában.

Több képviselő javaslata szerint erősíteni kellene az Európai Parlament hatásköreit, hogy a polgárok ilyen módon jobban részt vehessenek az uniós döntéshozatalban. Kiemelték különösen, hogy a Parlamentnek költségvetési kezdeményezési jogkört kellene kapnia, vizsgálóbizottságok felállításának lehetőségét a végrehajtó hatalmi ág ellenőrzésére, és teljes hatáskört a kül- és biztonságpolitika terén. A képviselők szorgalmazták az európai és a demokratikus értékek, az európai történelem és az EU működésének oktatását az iskolákban.

Az egyes politikaterületeket illetően a képviselők erősebb egészségügyi rendszert szorgalmaznak ellátási minimummal, és egyenlő hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz minden európai polgár számára, lakhelytől függetlenül. Aláhúzták azt is: a zöld átmenetnek erős szociális dimenzióval kell megvalósulnia, valamit hangsúlyozták a kulturális és nyelvi sokszínűség fontosságát és azt, hogy fontos ösztönözni a nyelvtanulást.

A következő lépések

A konferencia utolsó plenáris ülését a tervek szerint április 29–30-án rendezik meg Strasbourgban. Az ülésen a plenáris ülés tagjai várhatóan konszenzusos alapon fognak megállapodni a javaslatokról. Ezeket a konferencia vezető testülete belefoglalja a konferencia zárójelentésébe, amelyet a konferencia május 9-én, Strasbourgban megtartandó záróünnepségén adnak majd át az uniós intézmények elnökeinek.