Orosz támadás: Mariupolban már a radiátorokból csapolják a vizet, hogy inni tudjanak

Európa

A 400 ezer lakosú Mariupol utolsó élelmiszer- és víztartalékait éli fel, nincs áram-, és vízszolgáltatás és fűtés, szinte teljesen leállt a mobilszolgáltatás. Kijevet egyre inkább körülfogják az orosz erők – számolt be az Inforádió.

A kikötővárosban az élelmiszer és a víz napok óta fogytán van. Egyes lakosok már a radiátorokat csapolják le, hogy vízhez jussanak a túléléshez.

Vasárnap délben közölt televíziós beszédében Vologyimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy már csak órák kérdése, és megérkezik a humanitárius segítség a városba. Az elnök a nyilatkozatában arról beszélt, hogy a humanitárius folyosókon keresztül közel 125 000 embert evakuáltak már konfliktusövezetekből. A kormány prioritása most Mariupol, ami a humanitárius katasztrófa szélére sodródott. 400 ezer ember rekedt a városban – írja a 444.hu.

Közben az is kiderült, csak pár napra elég élelmiszer maradt a Vöröskereszt mariupoli menedékén, ahol nagyjából 65 ember húzta meg magát.

A Nemzetközi Vöröskereszt  egyik munkatársa így írta le a viszonyokat a Twitteren:

– Nincs se áram, se gáz, se víz, vagyis nem lehet fűteni. A generátorral napi 3-4 órára tudnak áramot biztosítani.

– Ha elfogy a maradék palackos víz, a folyóvizet fogják felforralni.

– A városlakók közül sokan nem tudják megetetni a gyerekeiket, és kérdés, hogy akinek van élelmiszere, meddig fog kitartani.

– A cukorbetegek és a daganatos betegek nem jutnak gyógyszerhez. Sokan betegedtek meg a hidegben.