XVI. Benedek beismerte, hogy tudott a gyermekeket molesztáló papokról

Európa

A most 94 éves XVI. Benedek beimerte, hogy München érsekeként tudomással bírt egyházon belüli szexuális molesztálásokról – írja a CNN alapján a hvg.hu.

A korábbi egyházfő mindeddig tagadta ezt, most azonban azt nyilatkozta, hogy 1980-ban részt vett egy találkozón, amelyen az egyik bántalmazó papról volt szó.

Erről a múlt héten tettek közzé egy vizsgálati jegyzőkönyvet, amely szerint Benedek tudott azokról a gyerekbántalmazásokról, amelyek az 1977 és 1981 közötti időszakban történtek. Jegyzőkönyv is készült arról a találkozóról, amelyen a későbbi pápa részt vett. Ezen a 23 gyereket molesztáló Peter Hullermannt hallgatták ki.

A volt egyházfő a Katolikus Hírügynökségnek adott nyilatkozatában személyes titkárán, Georg Gänsweinen keresztül besimerte, hogy tudott az esetről, de azt „nem rossz szándékból” tagadta le. Állítása szerint a félreértést a münchen-freisingi főegyházmegye megbízásából indult vizsgálat során adott nyilatkozatának „szerkesztési hibája eredményezte”. Hozzátette, hogy „nagyon sajnálja és elnézést kér”.

A német származású XVI. Benedek volt évszázadok óta az első pápa, aki lemondott tisztségéről.