Emlékezés Sassoli elnökre: „Folytatódik a demokráciáért vívott harcod”

Európa

A képviselők hétfőn a strasbourgi plenáris ülésen lerótták a tiszteletüket az Európai Parlament múlt héten elhunyt elnöke, David Sassoli előtt.

Az ünnepélyes megemlékezést megnyitó Roberta Metsola, a Parlament megbízott elnöke így fogalmazott: „Európa elvesztette egy vezetőjét, a demokrácia egy harcosát, mi pedig egy barátot. Mindig tudta, hogy hogyan fordítsa az általa vallott értékeket valódi cselekvéssé.” Metsola kiemelte: Sassoli elnök „mindent megtett, hogy a Parlament a járvány legnehezebb időszakában is folytathassa munkáját, ezért tudtuk elfogadni azokat a fontos jogszabályokat, amelyekre Európának és az itt élőknek nagy szüksége volt.”

„A Parlament tiszteleg a tetteid előtt, és tisztelettel adózik munkásságodnak” – mondta Roberta Metsola.

A volt olasz miniszterelnök, európai parlamenti képviselő, és Sassoli elnök jó barátja, Enrico Letta szerint David Sassoli számára „Európa nem csupán jogszabályok, intézmények és betűszavak kavalkádja volt. Nem. Európa mindenekelőtt az itt élő embereket, a szívüket és a lelküket jelentette. Ahogy David a Parlament ajtaját végig nyitva tartotta, arra törekedett, hogy ugyanígy Európa polgárai is nyitott ajtókat találjanak az egész kontinensen.”

„David összes harcában tisztán kivehető közös motívum, hogy az Európai Unió az értékek uniója” – mondta Letta. „David demokráciáért, szabadságért és a jogállamiságért vívott küzdelme mindnyájunk számára inspirációt jelent. Folytatjuk a munkádat. A te küzdelmed a mi küzdelmünk marad. Soha nem felejtünk el.”

„David, (…) természetes módon olyan tiszteletet ébresztettél másokban, amely messze túlmutat az általad betöltött tisztségen” – mondta az Európai Tanács elnöke, Charles Michel. Michel elnök David Sassoli „meleg, eredeti, mosolygós” személyiségéről beszélt, de, ahogy mondta, ha kellett, az elnök kemény is tudott lenni. Ugyan David Sassoli „politikai vezető és büszke európai” volt, a megemlékezésen „mindenekelőtt tőle mint embertől veszünk búcsút”, mondta Michel, elismerve Sassoli politikai identitása középpontját alkotó, társadalmi igazságossággal és szolidaritással kapcsolatos gondolatait.

A Francia Köztársaság elnöke és az EU Tanácsának soros elnöke, Emmanuel Macron „egy különlegesen kedves emberre” emlékezett, „akinek mosolya, jövőképe és ideálja egy egész kontinenst átfogott”. David Sassoli a járvány során „jószívéről és eltökéltségéről” tett tanúbizonyságot, és a Parlament elnökeként „barátsággal és példát mutatva” fordult Európa felé. Az ülésteremben „szervező erő és béketeremtő volt egyszerre”, és „mindig gondolatokkal viaskodott, sosem emberekkel”, emlékezett Macron elnök.

A képviselőcsoportok vezetői

A francia elnöktől a képviselőcsoportok elnökei vették át a szót. Megingathatatlanul egyenes, tisztességes és kedves emberként emlékeztek David Sassolira, aki mindig kompromisszumkész volt és megtalálta a közös pontot az eltérő elképzelésekben, ugyanakkor egy nehéz időszakban nagy előrelátással, eltökéltséggel és hozzáértéssel irányította a Parlamentet.

David Sassoli képviselőcsoportjának elnöke, Iratxe García Pérez (S&D, Spanyolország) kijelentette: „David Sassoli jó ember volt, elkötelezett, szenvedélyes európapárti, aki képes volt a párbeszédre, de hű maradt vezérelveihez: a szabadsághoz, a demokráciához és a szolidaritáshoz. Úgy tudunk rá legjobban emlékezni, ha folytatjuk munkásságát: szociális Európát építünk olyan migrációs politikával, amelynek középpontjában az ember van.”

Iratxe Garcíát Manfred Weber (EPP, Németország), Dacian Cioloș (Renew, Románia), Ska Keller, (Zöldek/EFA, Németország), Marco Zanni (ID, Olaszország), Raffaele Fitto ECR, Olaszország) és Martin Schirdewan (Baloldal, Németország) követte.

Sassoli elnök családtagjai, többek között felesége és gyermekei is részt vettek az ünnepségen. Több magas rangú közszereplő, így egyes tagállamok és az Európai Unió intézményeinek legmagasabb rangú politikai képviselői is jelen voltak, köztük Mario Draghi olasz, Xavier Bettel luxemburgi, Kiriakosz Mitszotakisz görög, Andrej Penković horvát, és Robert Abela máltai miniszterelnök. Több tagállam parlamentjének elnöke is részt vett a megemlékezésen.

Az ünnepség kezdetén egy rövid videófilmet vetítettek „David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke” címmel.

Az ünnepélyes megemlékezés itt tekinthető meg felvételről