Kim Dzsong Un

Az EU elítélte, hogy Észak-Korea rakétákat lőtt ki

Európa

Az Európai Unió elítélte, hogy Észak-Korea január 5-én és 11-én rakétákat lőtt ki a tengerbe keleti irányban, és kijelentette: Phenjan törekvése az illegális fegyverrendszerekre fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra, valamint ellentétes a párbeszéd folytatására irányuló nemzetközi erőfeszítésekkel.

Az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) kedden, szóvivője útján közzétett közleményében felszólította Észak-Koreát, hogy tegyen eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, és tartózkodjon minden olyan intézkedéstől, amely aláássa a diplomácia és a párbeszéd folytatását célzó törekvéseket.

Az EU arra szólította fel Phenjant, hogy előremutató módon reagáljon az Egyesült Államok és Dél-Korea diplomáciai készségére, és kötelezze el magát az atomfegyver-mentesítés mellett. Hangsúlyozták: az EU elkötelezett amellett, hogy Észak-Korea teljes mértékben, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagyjon a tömegpusztító fegyverek és ballisztikus rakéták felsorakoztatását célzó törekvésével és nukleáris programjaival.

“Mindaddig, amíg Észak-Korea nem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti kötelezettségeinek, az EU továbbra fenntartja és szigorúan végrehajtja a korábban meghozott szankciókat, és arra bátorítja a nemzetközi közösséget, hogy ugyanezt tegye” – tették hozzá.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy hiperszonikus rakétával hajtott végre kísérletet, és a rakéta pontosan el is találta a 700 kilométeres távolságban kijelölt célpontot. Kevesebb mint hét nap alatt ez Phenjan volt második rakétatesztje.