A nyugat-balkáni régió jogállamiságához nyújtott uniós támogatás nemigen mozdította elő az alapvető reformokat

Európa

Az Európai Számvevőszék most megjelent különjelentése szerint az uniós fellépés csekély hatást gyakorolt az alapvető jogállamisági reformok előmozdítására a Nyugat-Balkánon. A régióban sor került ugyan bizonyos technikai és operatív reformokra, a számvevők szerint azonban kellő politikai akarat és szerepvállalás hiányában az uniós támogatás távolról sem volt elégséges az olyan területeken tartósan fennálló problémák kezelésére, mint az igazságszolgáltatás függetlensége, a hatalom koncentrációja, a politikai beavatkozás és a korrupció.

Albánia, Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia jelenleg tagjelölt, Bosznia-Hercegovina és Koszovó pedig potenciális tagjelölt országként kíván az Európai Unióhoz csatlakozni – azonban még egyiknek sem sikerült maradéktalanul megvalósítania a jogállamiságot és az alapvető jogok érvényesítését. Az Unió több mint két évtizede támogatja ezeket az országokat reformprogramjaik végrehajtásában. Az uniós segítségnyújtás két összefonódó fellépéssorozatra, a pénzügyi támogatásra (2014 és 2020 között mintegy 700 millió euró) és a politikai párbeszédre épül. A Számvevőszék jelentése arra keresi a választ, hogy sikeresek voltak-e ezek a fellépések.

A nyugat-balkáni jogállamisággal kapcsolatos uniós prioritások egyértelműek és rendszerint az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz keretében, egyedi fellépésekben is testet öltenek. A számvevők szerint azonban még nem tesznek eleget az uniós fellépések fenntartható hatását fenyegető kockázatok csökkentéséért. Túl kevés intézkedés törekszik két megkerülhetetlen probléma megoldására: a gyenge igazgatási kapacitás és az elégtelen politikai akarat növelésére, és azok sem mindig eredményesek. Emellett a számvevők rámutatnak, hogy nem alkalmazták következetesen a projektek finanszírozására és végrehajtására irányadó előfeltételeket. Az Unió továbbá nem élt elég gyakran a támogatás felfüggesztésének lehetőségével, ha valamely kedvezményezett ország nem tartotta be a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának alapelveit. A számvevők végül megjegyzik, hogy a civil társadalom uniós támogatása nem elégséges az ágazat igényeinek kielégítéséhez és többnyire rövid távú projekteken alapul.

„A nyugat-balkáni országok jogállamiságához nyújtott uniós támogatás révén nyilvánvalóan nem sikerült alapvető változtatásokat elérni – jelentette ki Juhan Parts, a jelentésért felelős számvevőszéki tag. – Az elmúlt húsz év során csak szerény javulást sikerült felmutatni, ami veszélyezteti a csatlakozási folyamat keretében nyújtott uniós támogatás átfogó fenntarthatóságát. Kézzelfogható eredmények hiányában az állandó reformok elvesztik a hitelességüket.”

Ha úgy tűnik is, hogy az uniós fellépések hozzájárultak a reformokhoz, ennek az az oka, hogy a jelentések főként a mennyiségi részeredményekre összpontosítanak, és nem fordítanak elég figyelmet arra, mit sikerült ténylegesen elérni a reformok révén. Az uniós számvevők teljesítményértékelései nyomán merőben más kép rajzolódik ki. Az értékelésekből kiderül, hogy
a régióban összességében igen kevés előrelépés történt a jogállamiság terén, a fenntarthatóság biztosítása pedig nehézségekbe ütközik. A több évtizednyi uniós politikai és pénzügyi támogatás ellenére számos nyugat-balkáni ország még mindig alapvető problémákkal küzd, többek között
a bíróságok függetlensége, a (továbbra is mindenütt jelen lévő) korrupció elleni küzdelem és a szólásszabadság terén.

A számvevők azt javasolják, hogy az Európai Bizottság szilárdítsa meg a jogállamisági reformok előmozdítására szolgáló mechanizmust, támogassa intenzívebben a civil társadalmi szervezeteket és a független médiaorgánumokat, a finanszírozást kösse még inkább a jogállamiság terén való előrehaladáshoz, valamint javítsa a projektekkel kapcsolatos beszámolást és azok nyomon követését.