A Bizottság meghosszabbítja az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatályát

Európa

A Bizottság meghosszabbítja az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatályát, hogy előmozdítsa a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági helyreállítást.

Az Európai Bizottság a mai napon úgy határozott, hogy jövő június 30-ig meghosszabbítja az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatályát, mely 2021. december 31-én járt volna le. Az ideiglenes keret hatályának 6 hónappal történő meghosszabbítása lehetővé fogja tenni a tagállamok számára, hogy szükség esetén meghosszabbítsák támogatási programjaikat, azaz hogy ne fosszák meg a válság hatásainak továbbra is kitett vállalkozásokat egyik napról a másikra a szükséges támogatástól. A Bizottság ezzel párhuzamosan továbbra is szorosan nyomon fogja követni a koronavírus-világjárvány, valamint a gazdasági helyreállítást veszélyeztető egyéb kockázatok alakulását.

A Bizottság a mai napon két olyan új eszközt is bevezetett, amelyek fenntartható módon hivatottak támogatni az európai gazdaság már megindult helyreállítását:

  1. Beruházástámogatási intézkedések: céljuk, hogy segítsenek a tagállamoknak felszámolni a válság következtében jelentkező beruházási hiányt. A tagállamok ösztönzőket hozhatnak létre, hogy előmozdítsák a vállalati beruházásokat, és ezt az eszközt felhasználhatják arra, hogy felgyorsítsák a zöld és a digitális átállást. A verseny indokolatlan torzulásának megakadályozását számos biztosíték szolgálja, így például támogatást csak korlátozott összegben lehet nyújtani, az intézkedéseknek pedig a kedvezményezettek széles körét kell megcélozniuk. Az eszköz 2022. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.
  2. Fizetőképesség-támogatási intézkedések: céljuk, hogy magánforrásokat mozgósítsanak és tegyenek elérhetővé a kis- és középvállalkozásokba – köztük induló vállalkozásokba és kis méretű, közepes tőkeértékű vállalatokba – történő beruházások céljára. A tagállamok garanciákat nyújthatnak magánközvetítőknek, ösztönzőket teremtve az ilyen típusú vállalatokba történő befektetésre. Ez különösen fontos, mivel a válság során romlott a vállalatok eladósodottsága. Az eszköz 2023. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.

A fentieken túlmenően a Bizottság a mai napon egyéb módosításokról is döntött. Ezek értelmében a Bizottság:

  • további egy évig – 2022. június 30. helyett 2023. június 30-ig – lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy más támogatási formákká, például közvetlen támogatásokká alakítsák át az ideiglenes keret alapján nyújtott visszafizetendő eszközöket (pl. garanciákat, kölcsönöket és visszafizetendő előlegeket);
  • bizonyos típusú támogatások maximális összegeit arányosan hozzáigazította a meghosszabbított időtartamhoz;
  • pontosította a Bizottság megmentési és szerkezetátalakítási iránymutatásában szereplő kivételes rugalmassági rendelkezések alkalmazását;
  • a rövid lejáratú exporthitel-biztosítással összefüggésben további 3 hónappal (2021. december 31-től 2022. március 31-ig) meghosszabbította a nem piacképes kockázatú országok kiigazított listáját.

A teljes sajtóközlemény