Az uniós jog alkalmazása 2020-ban: Megjelent az éves jelentés

Európa

Az Európai Bizottság elfogadta az uniós jog alkalmazásának nyomon követéséről szóló legújabb éves jelentést, amely áttekinti, hogy a Bizottság hogyan követte nyomon és juttatta érvényre 2020-ban az uniós jogot, illetve hogy a tagállamok milyen teljesítményt értek el tavaly az egyes szakpolitikai területeken. A jelentés ismerteti, hogy a Bizottság milyen lépéseket tett Unió-szerte az emberek és a vállalkozások jogainak, szabadságainak és megélhetésének védelme érdekében.

2020-ban a Bizottság összesen 903 új kötelezettségszegési eljárást indított. Ez 13%-os növekedést jelent 2019-hez képest, amikor 797 új eljárás vette kezdetét. A kötelezettségszegési eljárások több mint fele az uniós irányelvek nemzeti jogrendbe való késedelmes átültetéséhez kapcsolódott. Magyarországgal szemben a Bizottság 2020-ban 24 új kötelezettségszegési eljárást indított, ebből 16-ot az irányelvek késedelmes átültetése miatt. Az év végén összesen 61 kötelezettségszegési eljárás volt folyamatban Magyarországgal szemben, legnagyobb számban a migrációs- és belügyek (14), valamint a környezetvédelem (13) területén.

Az uniós jog hatékony érvényesítése nagyon fontos az európaiak számára, mivel csak így látják hasznát az uniós jog által biztosított jogoknak és előnyöknek. A Bizottság prioritásként kezeli azokat a problémákat, amelyeknél a végrehajtási intézkedések kedvező és kézzelfogható változást eredményezhetnek a polgárok és a vállalkozások számára. Mivel az uniós jog érvényre juttatása az együttműködésen alapul, a Bizottság aktívan – iránymutatások kidolgozásával és párbeszéd segítségével – támogatja a tagállamokat az uniós jog végrehajtásában.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.