Eurobarométer felmérés: A magyarok továbbra is bíznak az Európai Unióban

Európa

Bár a koronavírus-járvány több mint egy éve sújtja az európai társadalmat, az uniós polgárok továbbra is pozitívan viszonyulnak az EU-hoz. Ez derül ki az idén februárban és márciusban az Európa Unió valamennyi tagállamában végzett Eurobarométer felmérés eredményeiből, amelyeket az Európai Bizottság múlt pénteken tett közzé. A magyarországi válaszadatok részletesebb elemzésén alapuló nemzeti Eurobarométer jelentés a mai napon jelent meg.
A felmérés tanúsága szerint Magyarországon csaknem ötször annyian vannak, akik az Uniót kedvező színben látják, mint azok, akiknek a fejében negatív kép él az EU-ról (48% pozitív; 10% negatív; 42% semleges). A magyarországi válaszadók az uniós átlagnál jobban bíznak az Európai Unióban (Magyarország: 59%; EU: 49%) és az uniós intézményekben – különösen magas a magyarok bizalma az Európai Parlament (64%; EU: 50%) és az Európai Bizottság (62%; EU: 47%) tekintetében. Csupán a válaszadók 28%-a nyilatkozott úgy, hogy Magyarország jobban szembe tudna nézni a jövővel az EU-n kívül, míg a válaszadók 67%-a nem ért egyet ezzel az állítással.

A fentiekkel összhangban a magyar válaszadók kétharmada (66%) úgy gondolja, hogy az Európai Unió megfelelően figyelembe veszi Magyarország érdekeit, és 64%-uk elégedett azzal, ahogyan a demokrácia működik az Európai Unióban, míg 52%-uk elégedett a demokrácia Magyarországon belüli működésével. A magyar kormányban a hazai válaszadók 39%-a, a magyar parlamentben pedig 38%-uk bízik a jelentés szerint. A médiát a magyarok 49%-a tartja megbízhatónak, ami jelentősen elmarad a 62%-os uniós átlagtól.

A koronavírus-járvány elleni intézkedésekkel a magyar válaszadók többsége inkább elégedett: a felmérés időpontjában 52%-uk volt elégedett a kormány, 61%-uk a regionális vagy helyi hatóságok és 55%-uk az Európai Unió intézkedéseivel. A koronavírus-járványra adott uniós válaszlépések alapján a magyarok háromnegyede (77%) gondolja úgy, hogy az EU jó döntéseket fog hozni a jövőben. Ez az arány jelentősen magasabb az 59%-os uniós átlaghoz képest.

Ami a legfontosabb problémákat illeti, amelyekkel az EU ma szembenéz, a magyar válaszadók első helyen az egészségügyet említették (32%), ezt követik a gazdasági helyzet (31%) és a bevándorlás (30%). Utóbbinak a fontossága tavalyhoz képest 10 százalékponttal csökkent a magyarok szemében, míg az egészségügyé 17 százalékponttal emelkedett.

A teljes jelentés itt olvasható.