Spanyolország 55-ről 65 évre emeli az AstraZeneca-vakcina alkalmazásának korhatárát

Európa
Koronavírus

Spanyolország 55-ről 65 évre emeli az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag alkalmazásának korhatárát – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter hétfői esti sajtótájékoztatóján Madridban.

A dél-európai országban eddig 18 és 55 év között engedélyezték a vakcina használatát, és az egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, tanárok oltásánál alkalmazták.

A tárcavezető hangsúlyozta: a korhatárt azért emelték meg, mert már bizonyítják klinikai vizsgálati eredmények az oltás hatásosságát az 55 és 65 év közötti korosztályban is. Kérdésre válaszolva elmondta: ha az idősebbekre vonatkozó eredmények is elérhetők lesznek, elképzelhető, hogy tovább emelik a korhatárt.

Több spanyol tartomány autonóm kormánya, például Katalónia, Madrid és Kantábria vezetése szorgalmazza hetek óta a vakcina alkalmazási körének kibővítését, ám a döntést el kellett halasztani. Múlt hétfőn ideiglenesen felfüggesztették az oltóanyag használatát, miután több olyan esetet is jelentettek, hogy vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

Spanyolország szerdától folytatja az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságosnak értékelte a brit-svéd védőoltást.

Carolina Darias beszámolt arról, hogy Spanyolország eddig 7,68 millió vakcinát kapott három európai engedéllyel rendelkező gyártótól. 6,3 millió embert az első, 2,1 millió embert mindkét dózissal beoltottak.

Bejelentette: az amerikai Janssen gyógyszeripari vállalat védőoltásából az első szállítmány 150 ezer adaggal április közepén érkezik, és abban a hónapban még egyszer ugyanennyire számítanak. Májusban mintegy 1,3 millió, júniusban 3,9 millió dózist várnak ettől a gyártótól.

María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ szóvivője elmondta: a hétvégén több mint 16 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt 24 órában 1300 új esetet diagnosztizáltak.

A járvány kezdete óta kiszűrt esetszám meghaladja a 3,2 milliót. A halálos áldozatok száma egy hét alatt 301-gyel emelkedett, és elérte a 73 543-at.

A szóvivő aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy több mint két hónapnyi folyamatos csökkenés után enyhe emelkedés figyelhető meg az esetszámokban az ország 17 tartománya közül 11-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük