EP: komoly aggodalmak a magyar, lengyel és szlovén média szabadságával kapcsolatban

Európa

A képviselők a média szabadságára vonatkozó szabályok szigorú betartatását követelik, mivel a szabad és független sajtó elengedhetetlen a demokratikus társadalom működéséhez.

A képviselők a Tanácsot képviselő Ana Paula Zacarias portugál államtitkár és Věra Jourová európai értékekért felelős biztos részvételével tartott szerdai vitán a lengyel, a magyar és a szlovén médiaszabadságra koncentrálva felhívták a figyelmet arra, hogy az egészséges demokráciában a médiának a kormány politikai beavatkozásától függetlenül kell működnie. Felszólították a Bizottságot, hogy tegyen többet az európai újságírók védelméért, lépjen fel az újságírók elleni stratégiai perek ellen és kísérje figyelemmel a tulajdonviszonyok alakulását a médiában Európa-szerte. A képviselők kiemelték: a Tanácsnak be kell fejeznie a Magyarország és Lengyelország ellen indított 7. cikk szerinti eljárásokat. Mások a jogállamisági mechanizmus alkalmazását sürgették.

A többséggel szemben egyes képviselők politikailag motiváltnak nevezték a vitát, amely nélkülözi a konkrét információkat és intoleranciát fejez ki az eltérő véleményekkel szemben.

teljes vita itt tekinthető meg.

A vita magyar felszólalói

Háttér

A vitát a magyarországi Klubrádió frekvenciaengedélyének meg nem hosszabbítása, a lengyelországi független médiát aránytalan mértékben sújtó médiaadó bevezetése, és a szlovén médiába történő politikai beavatkozásról szóló hírek kapcsán rendezték meg.

Tavaly novemberben a Parlament állásfoglalást fogadott el a médiaszabadság megerősítéséről.