Spanyolországban csak 55 év alattiak kaphatják meg az AstraZeneca vakcináját

Európa
Koronavírus

Spanyolországban csak 55 év alatti felnőttek kaphatják meg az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni vakcináját – határozott a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A szaktárca elővigyázatosságból döntött a korhatár elfogadása mellett arra hivatkozva, hogy a klinikai vizsgálatok a 18-55 év közötti korosztályban zajlottak, és az idősebbek esetében a vakcina hatékonyságáról nem áll rendelkezésre elegendő eredmény.

A brit oltóanyag első szállítmánya várhatóan a hétvégén érkezik Spanyolországba. Az egészségügyi és szociális intézmények dolgozói kapják meg, azok, akik nem a koronavírus elleni védekezés első vonalában dolgoznak.

A minisztérium 10-12 hétben jelölte meg a védőoltás két dózisa közötti időszakot.
Spanyolország februárban 4 millió adag vakcinára számíthat az Európában már engedélyezett oltóanyagokból, amelyekkel kétmillió embert, a népesség több mint négy százalékát tudják beoltani.

A madridi tartomány pénteken közölte: az országban első ízben azonosították a koronavírus brazil variánsát. Egy 44 éves brazil férfi január 29-én érkezett a spanyol fővárosba negatív PCR-teszttel, ám a reptéren végzett antigén-tesztje pozitív lett.

Eddig a dél-afrikai változatból is egy esetet szűrtek ki, a brit mutáció okozta fertőzést 449 embernél azonosították.
Nagy-Britanniából december 22-e óta, Brazíliából és Dél-Afrikából két napja van érvényben beutazási korlátozás Spanyolországba.
A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint továbbra is mérséklődik a járvány terjedése, százezer emberből átlagosan 750,7-en fertőzöttek, egy hete számuk még 886 volt.

Az elmúlt egy napban 11 ezer új esetet diagnosztizáltak, míg a regisztrált fertőzöttek száma több mint 28 ezerrel emelkedett. A járvány kezdete óta 2,9 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak.

A halálos áldozatok száma meghaladja a 61 ezret, 1951-en az elmúlt egy hétben vesztették életüket.