A Bizottság 200 millió eurót folyósít Magyarországnak a SURE keretében

Európa

Az Európai Bizottság a mai napon 200 millió euró (kb. 71,5 milliárd forint) összegű pénzügyi támogatást folyósított Magyarországnak a SURE eszköz forrásaiból. A SURE keretében Magyarországnak biztosított teljes támogatás összege 504 millió eurót tesz majd ki. A többi részlet folyósítására a következő hónapokban kerül sor.

A kedvező feltételekkel felvehető hitel formájában nyújtott SURE-támogatás abban segíti az uniós tagállamokat, hogy meg tudjanak birkózni a munkahelyek megőrzésére fordított állami kiadások hirtelen megemelkedésével. Konkrétan ahhoz járul hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják azokat a költségeket, amelyek a csökkentett munkaidős foglalkoztatást biztosító nemzeti rendszerek, valamint a koronavírus-járvány nyomán bevezetett hasonló – például az önálló vállalkozókra vonatkozó – intézkedések finanszírozásával közvetlen összefüggésben merülnek fel.

A SURE eszköz összesen 100 milliárd euró összegben nyújthat pénzügyi támogatást a 27 uniós tagállamnak. A ma folyósított részlet átutalását megelőzően, november 24-én immár harmadik alkalommal bocsátott ki a Bizottság SURE szociális beruházási kötvényeket. A kibocsátás során az értékpapírok több mint 13-szoros túljegyzésére került sor. Ez kedvező árazást eredményezett, ami azt jelenti, hogy a tagállamok – köztük Magyarország – több hitelt kapnak, mint amennyit vissza kell fizetniük.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.