A tengeri megújulóenergia-termelés fellendítése Európa klímasemlegességének szolgálatában

Európa

Az Európai Bizottság ma mutatta be a tengeri megújuló energiára vonatkozó uniós stratégiát, mely azt hivatott elősegíteni, hogy Európa – kitűzött céljának megfelelően – 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon. A stratégia értelmében Európa tengeri szélenergia-termelési kapacitását a jelenlegi 12 GW-os szintről 2030-ig legalább 60 GW-ra, 2050-ig pedig 300 GW-ra kell növelni. A Bizottság ezen túlmenően arra törekszik, hogy 2050-re a tengerekből és óceánokból nyert megújuló energia, az ún. kék energia és más, felfutóban lévő technológiák (például az úszó naperőművek) révén előállított energia termelése 40 GW-ra emelkedjen.
A tengeri megújulóenergia-termelés ilyen mérvű fellendítését az teszi lehetővé, hogy az európai tengeri medencék hatalmas potenciállal rendelkeznek, az uniós vállalatok pedig világszerte vezető szerepet töltenek be az ágazatban. A stratégia megvalósítása új ipari lehetőségeket és környezetbarát munkahelyeket teremt majd szerte a kontinensen, és megszilárdítja az EU globális vezető szerepét a tengerienergia-technológiák területén.

A tengeri energetikai kapacitás növelésének előmozdítása érdekében a Bizottság ösztönözni fogja a tagállamok közötti, határokon átívelő együttműködést a hosszú távú tervezés és kiépítés terén. A stratégia kiemeli, hogy e technológiák előnyeiből nem csupán a part menti régiók részesülnek: a tengerparttól távoli országokban és országrészekben is sok olyan hely van, ahol a gyártás és a kutatás már jelenleg is támogatja a tengeri energia fejlesztését.
A Bizottság becslése szerint mostantól 2050-ig közel 800 milliárd euró összegű beruházásra lesz szükség a javasolt célkitűzések eléréséhez. A szükséges összeg előteremtésének és a beruházások megvalósításának elősegítése érdekében a Bizottság:

  • egyértelmű és beruházástámogató jogi keretrendszert fog kialakítani, és gondoskodni fog arról, hogy az energetikával és a környezetvédelemmel kapcsolatos állami támogatási iránymutatás és a megújulóenergia-irányelv felülvizsgálata elősegítse a megújuló tengeri energia költséghatékony kiaknázását.
  • az ágazat fejlődésének támogatása érdekében elő fogja segíteni valamennyi releváns pénzügyi alap forrásainak mozgósítását.
  • meg fogja erősíteni az ellátási láncot.

A tengeri és óceáni megújulóenergia-termelés környezeti, társadalmi és gazdasági hatásainak elemzése és nyomon követése céljából a Bizottság rendszeresen konzultálni fog a hatóságok, az érdekelt felek és a tudományos körök szakértőivel.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.