Ukrajnában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak

Európa
Koronavírus

A hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, hétfőre is csaknem tízezer új fertőzöttet jegyeztek fel egy nap alatt, az aktív betegek száma pedig meghaladta a 290 ezret.

A hivatalosan közölt adatok alapján vasárnap 9832 esettel 545 689-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig újabb 94 áldozattal 9697-re. Eddig 244 197-en gyógyultak meg, viszont az aktív betegek száma 291 795-re emelkedett.

Előző nap megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban jegyezték fel a legtöbb új beteget – 879-et -, velük eddig már több mint 51 500 fertőzöttet igazoltak Kijevben, az elhunytak száma pedig 11 újabb áldozattal 976-ra nőtt.
Közben Olena Kondratyuk parlamenti elnökhelyettes – aki a koronavírussal megfertőződött házelnök, Dmitro Razumkov helyett vezeti ideiglenesen a törvényhozást – közölte, hogy a parlament a járványhelyzet miatt a héten csak egy napon, kedden tart plenáris ülést. Elmondása szerint a parlamenti képviselők közül jelenleg 27-en Covid-betegek és több mint 90-en estek át eddig a fertőzésen a 450 fős törvényhozásban.

A híradások hétfőn számoltak be arról, hogy belehalt a Covid-19 betegségbe Olekszandr Luhovij, az északkelet-ukrajnai Szumi megyében lévő Konotop városának múlt hónap végén megválasztott polgármestere. Az UNIAN emlékeztetett arra, hogy ő a harmadik városvezető, aki belehalt a koronavírus-fertőzés szövődményébe Ukrajnában. Előzőleg a betegség áldozata lett a Kijev megyei Boriszpil és a Csernyihiv megyei Novhorod-Sziverszkij polgármestere.