Meghaladta a négyszázezret Ukrajnában az azonosított fertőzöttek száma

Európa

A hétvégén sem lassult számottevően a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre pedig már átlépte a négyszázezret az eddig azonosított fertőzöttek száma az országban. Közben két, vörös zónába sorolt kárpátaljai város, Ungvár és Beregszász vezetése úgy döntött, hogy nem szigorítanak a korlátozásokon.

A közölt adatok szerint az elmúlt napon 6754 új esettel 402 194-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 69 újabb halálos áldozattal 7375-re. Eddig 163 768-an gyógyultak meg, viszont már 231 051 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel. Egy nap alatt a legtöbb új beteget, 8752-őt pénteken jegyezték fel a járvány kezdete óta.

Hétfőn életbe lépett a települések és régiók járvány szerinti új, színes besorolása, amelyről a kormány pénteken döntött, és amely szerint egyebek mellett Kárpátalján Ungvár, Beregszász, valamint az ungvári járás is vörös zónába került. A vörös besorolású helyeken be kell zárni az iskolákat, a közösségi közlekedést le kell állítani vagy csak a stratégiailag fontos intézmények alkalmazottai vehetik igénybe, nem tarthatók tömegrendezvények és a piacokat is bezárhatják.

A Kárpáti Igaz Szó a 0312.ua hírportálra hivatkozva azt írta, hogy az ungvári városi tanács a hétfői ülésén úgy döntött: a szigorú közegészségügyi intézkedések betartása mellett, a megszokott rendben tovább működnek az óvodák és bölcsődék, az iskolák elemi osztályai, a tömegközlekedési eszközök és a vendéglátóhelyek is.

Babják Zoltán beregszászi polgármester a Facebook-oldalán pedig arról tájékoztatott, a városvezetés illetékes bizottsága hétfői ülésén azt döntést hozta, hogy a megyei vezetésnek javasolja többek mellett a közösségi közlekedés, bölcsődék, óvodák és az általános iskolák alsó tagozatának, továbbá a kereskedelmi egységek és a vendéglátóhelyek este kilenc óráig tartó működésének engedélyezését. Hozzátette: a városi tanács bírósági keresetet készített elő, amelyben kéri, hogy nyilvánítsák megalapozatlannak Beregszász vörös zónába sorolását.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján közölte, hogy az ország kórházaiban jelenleg 17 855 ágy van csatlakoztatva központi oxigénellátóhoz, ezek számát a hónap közepéig legalább 25 ezerre tervezik növelni. Hozzátette, orvosi oxigénből elegendőt állítanak elő az országban, tartályokból és palackokból nincs elegendő, a probléma megoldására a gazdasági minisztérium kapott utasítást.