Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló betegek száma Horvátországban és Szlovéniában is

Európa
Koronavírus

Tovább emelkedik a kórházi kezelésre szoruló új koronavírusos betegek száma Horvátországban és Szlovéniában, előbbi országban újabb sportcsarnokban alakítanak ki ideiglenes kórházat – közölte a helyi sajtó szombaton.

A zágrábi Arena után az eszéki sportcsarnokban is ideiglenes kórházat állítanak fel a koronavírus-fertőzöttek számára.

Vili Beros egészségügyi miniszter nemrég elrendelte az egészségügy mozgósítását. Az egészségügyi minisztérium felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosi egyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve bekapcsolódásukat a munkába, valamint a munkaügyi hivataloknak, ahol több mint ezer munkanélküli ápolót tartanak nyilván.

Az egészségügyi rendszer túlterhelt, a kórházak gyógyszer-, felszerelés- és munkaerőhiánnyal küzdenek. A háziorvosok arra panaszkodnak, hogy összeomolhat a háziorvosi ellátás, ha további adminisztrációs terheket ró rájuk az egészségbiztosítási intézet. Egy új rendelet szerint a háziorvosoknak kell felkutatniuk és követniük a fertőzöttek kontaktjait, és azt digitális formában fejlegyezniük.

Zágrábban, a súlyos Covid-betegek ellátására kijelölt Dubrava Klinikai Kórház dolgozói pénteken kivonultak az intézmény elé, hogy felhívják a figyelmet az áldatlan állapotokra. Mint mondták, a járvány csak rámutatott azokra a nehézségekre, amelyekkel az egészségügyi ellátórendszer évek óta küzd.

A fent említett kórházban jelenleg is több mint kétszáz koronavírussal fertőzött beteget ápolnak. Szombaton újabb lélegeztetőgépek, orvosok és nővérek érkeztek az intézménybe más kórházakból, valamint megkezdték a fűtését annak a sátorkórháznak is, amelyet a klinika mellett épített a katonaság.

A válságstáb jelentése szerint az elmúlt egy nap alatt 2769-cel nőtt és elérte a 49 ezer 316-ot az azonosított fertőzöttek száma. Tizenöt ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 546-ra emelkedett. Kórházban 1049 beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépre kapcsolva. A legsúlyosabb a helyzet Zágrábban, ahol szombatra minden második új koronavírusteszt pozitív lett.

A szomszédos Szlovéniában a kormány által szombaton közzétett adatok szerint előző nap 1796-tal 34 ezer 306-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Huszonhárom beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 338-ra nőtt. A diagnosztizált betegek közül 779-en vannak kórházban, közülük 122-öt ápolnak intenzív osztályon.

Bojana Beovic, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó szakbizottságának vezetője elmondta: amennyiben a kórokozó terjedését szolgáló járványügyi intézkedéseket eredményt hoznak, a kórházi ellátásra szoruló betegek száma 1200, az intenzív osztályon kezelt betegek száma pedig 200-300 körül megállhat.