Duda: Lengyelország nem fogadhatja be az erőszakkal átirányított migránsokat

Európa

Nem lehet befogadni azokat a migránsokat, akiket akaratuk ellenére irányítottak át Lengyelországba – szögezte le Andrzej Duda lengyel elnök, reagálva az Európai Bizottság e héten bemutatott migrációs és menekültügyi javaslatcsomagjára – jelenti Lucie Szymanowska, az MTI lengyelországi tudósítója.

A TVP Info közszolgálati hírtelevízió péntek esti híradóját követő interjúban Duda azt mondta: a lengyelek hajlandóak segíteni azoknak, akik az országba saját akaratukból érkeznek, és segítségre szorulnak.

“Abba viszont nem egyezem bele, hogy az embereket Lengyelországba erőszakosan szállítsák (…) hogy szabad embereket fogságban tartsunk” – hangsúlyozta.

Az Európai Uniónak “semmilyen diktátuma soha nem kényszerítheti a tagállamokat az ilyen lépésre” – jelentette ki a lengyel elnök, utalva feltehetőleg a javasolt javaslatcsomagban szereplő szolidaritási mechanizmusára.

Duda egyetértését fejezte Andrzej Babis cseh kormányfő előző nap Brüsszelben megfogalmazott állásfoglalásával, miszerint a menekülteknek segítséget kell nyújtani a származási országukhoz minél közelebbi helyeken.

A műsorvezető azzal kapcsolatban is kérdezte az államfőt, hogy a Babissal, valamint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel közös sajtóértekezleten Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: “hiába nevezik át a kvótát másnak, attól még kvóta marad, és azt Magyarország ellenzi”.  “Igazából ugyanazt mondja, mint én” – reagált erre Duda.

(MTI)
Fotó: Grzegorz Jakubowsky KRPR

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.