Ekkor nyithatják meg az EU külső határait

Európa

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait, miután a közösségen belüli határzárakat június végig feloldottuk – jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek pénteki videokonferenciáján.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a külső határok megnyitásának fokozatosan kell megtörténnie és a folyamatot uniós szinten össze kell hangolni – mondta Ylva Johansson.

A belső határzárak feloldásáról azt közölte, hogy

a társadalmi és fizikai távolságtartásra továbbra is szükség van.

Hozzátette: az egészségügyi hatóságok szerint nincs egyértelmű indok az Európai Unión belüli utazások további korlátozására, sem a határátkelőkön végzett ellenőrző intézkedésekre.

Leszögezte, hogy a legtöbb tagállam június közepétől feloldja az unión belüli határzárait, azonban tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek még nem állnak készen erre.

A videokonferencián szóba került a Málta partjainál bérelt turistahajókon vesztegelő 400 illegális bevándorló is. Johansson sürgette a tagországok belügyminisztereit, hogy mutassanak szolidaritást, és támogassák a “kicsiny országot”.

“Máltára hatalmas nyomás nehezedik az illegális bevándorlók miatt. Minden tagállamot arra bátorítok, hogy mérlegelje lehetőségeit, és segítsen a bevándorlók átvételében és elhelyezésében”

– hangsúlyozta.

A biztos elmondta továbbá, hogy az uniós menekültügyi szabályok reformjáról mielőbbi egyetértést remél Európában, annak ellenére, hogy “ez nagyon kényes kérdés, mivel nagyon eltérőek a nézőpontok”.

(MTI)