Koronavírus – Romániában megugrott a súlyos esetek száma

Európa

Romániában jelentősen megugrott az új koronavírusos súlyos esetek száma – derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által kedden kora délután közzétett összesítésből.

A hivatalos adatok szerint az országban 4417 koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 182-en haltak bele a betegségbe és szövődményeibe. Az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma 360-nal, a haláleseteké 25-tel emelkedett. Mindkét szám azt jelzi, hogy a vasárnap és hétfőn közzétett adatok a kór terjedésének csak a pillanatnyi megtorpanását jelezték. Nelu Tataru egészségügyi miniszter egy kedd délelőtti nyilatkozatában maga is úgy vélte, hogy az elmúlt két nap jobb adatai azzal függhetnek össze, hogy a hét végén kevesebb tesztet készítettek.

A kijelentést némiképp árnyalja, hogy a hétfőhöz viszonyítva csaknem megduplázódott új esetszámot csak tíz százalékkal több elvégzett teszt adta.

A román hatóságok által naponta közölt adatok sorában a legjelentősebb változás a súlyos esetek adatsorában látszik. Míg egy héttel ezelőtt 62 koronavírusos beteget kezeltek a kórházak intenzív osztályain, az elmúlt három napban számuk 22-vel, 38-cal, illetve 95-tel nőtt, és összesen 274-re ugrott.

Ez a szám lényegesen meghaladja a járványkórházakban rendelkezésre álló intenzív terápiás ágyak számát. A súlyos esetek egy részét immár a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kijelölt – eredetileg más betegségekre szakosodott – kórházakban látják el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.