Egy nappal őrizetbe vétele után szabadlábra helyezték Szlovákiában a volt legfőbb ügyészt

Európa

Megalapozatlannak találta a pozsonyi különleges ügyészség a Dobroslav Trnka volt legfőbb ügyész ellen felhozott vádakat, és egy nappal őrizetbe vétele után, pénteken szabadlábra helyezte őt – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Dobroslav Trnkát csütörtökön otthonából vitte el a szlovák rendőrség különleges csoportja, amelynek nyomozója hivatali jogkörrel való visszaélés miatt kezdeményezett ellene eljárást, s egyidejűleg kérte a volt legfőbb ügyész vizsgálati fogságba vételét is.

A különleges ügyészség ügyésze ugyanakkor a nyomozati anyag átvizsgálása és Trnka nyolc órán át tartó kihallgatása után úgy döntött, hogy a nyomozati anyagban felhozott vádak megalapozatlanok, s ennek alapján szabadlábra helyezte őt.

Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés gyanúja miatt tavaly decemberben már indult egy eljárás, akkor annak kapcsán, hogy a vizsgálati szervek szerint az államügyész nem adta át a rendőrségnek az úgynevezett Gorilla-dosszié hangfelvételeit, amelyek állítólag évekig a birtokában voltak.

A Gorilla-dosszié egy olyan – állítólag 2005 és 2006 között megvalósított titkosszolgálati lehallgatások leiratán alapuló – iratanyag, amelyben az akkori politikai és gazdasági elit közti összefonódásokra és korrupciós ügyekre rámutató információk vannak. A dosszié 2011 decemberében került nyilvánosságra. Ezt követően egy hónapokig tartó tüntetéssorozatot indult az akkor ugyancsak közvetlenül a parlamenti választások előtt álló Szlovákiában.
Trnka szabadlábra helyezésére – egy újságírói kérdésre válaszolva – Zuzana Caputová szlovák államfő is reagált. Azt mondta: kissé meglepte a dolog, de mivel nincsenek pontos információi, közelebbről is megismerkedik majd az eset körülményeivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.