Kínai képzés indulhat a Debreceni Egyetemen

Kínai képzés indulhat a Debreceni Egyetemen

Egyetem
A Debreceni Egyetem (DE) delegációja is köszöntötte Kínában a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Tiencsini Idegennyelvi Egyetemet (TFSU). A két intézmény vezetői a látogatás során szándéknyilatkozatot írtak alá kínai képzés indításáról Debrecenben, emellett a DE részvételével megalakult a TFSU által életre hívott Konfuciusz Intézetek Partnerségi Szövetsége is.

Eseményekben gazdag napokat töltött Kínában szeptember végén a debreceni küldöttség, amelyet Szilvássy Zoltán, a DE rektora képviseletében Keményfi Róbert, a Bölcsészettudományi Kar (BTK) dékánja vezetett, akit elkísért útján Csontos Pál, a DE BTK Konfuciusz Intézet magyar igazgatója és Kovács László Erik, az intézet titkára is – írja a hirek.unideb.hu.

A TFSU nagyszabású jubileumi ünnepsége előtt hivatalosan is megalakult a kínai egyetem kezdeményezésére a Konfuciusz Intézetek Partnerségi Szövetsége (CIPA) a Debreceni Egyetem, a Hebei University of Chinese Medicine (Kína), a Jorge Tadeo Lozano University (Kolumbia), az Omar Bongo University (Gabon), a Soonchunhyang University (Dél-Korea), a Tiencsini Idegennyelvi Egyetem (Kína), The Federal University of Goias (Brazília), valamint a University of Lisbon (Portugália) részvételével. A szövetség a Konfuciusz Intézetek világhálózatának kisebb alhálózataként működik a jövőben a kölcsönös együttműködés és fejlődés előmozdítására.

A DE delegációját fogadta Li Yingying, a TFSU elnökasszonya, akinek Keményfi Róbert köszönetet mondott a debreceni Konfuciusz Intézet létrehozásához és működéséhez nyújtott támogatásért. Az intézet hamarosan fennállásának ötéves jubileumát ünnepelheti, az eseményre a küldöttség vezetője átadta meghívását a tiencsini egyetem elnökének, aki ígéretet tett a debreceni látogatásra.

A Tianjin Foreign Studies University alapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen adta át Keményfi Róbert dékán a Debreceni Egyetem kitüntetését a DE BTK Kofuciusz Intézet létrehozásához nyújtott kimagasló támogatásáért Chen Fachun, a TFSU nyugalmazott elnöke számára.

A Tiencsinben töltött idő alatt lehetőség nyílt megismerni az egyetem Magyar Tanszékét is, ahol Ma Xiaoxuan – magyar nevén Viki – tanszékvezető és Hu Miao – Alma – tanszékvezető-helyettes fogadta a küldöttséget, akik találkoztak az ott tanuló magyar szakos hallgatókkal is.

A szak indítását még 2016-ban hagyta jóvá a kínai oktatási minisztérium, a tanítás 2017 szeptemberében kezdődött. A diákok létszáma mára megközelíti a 60-at, közülük 15-en elsőévesek. A kínai hallgatók közül jelenleg nyolcan tanulnak a Debreceni Egyetemen.