Átvették magyar szakos diplomájukat a kínai hallgatók a Debreceni Egyetemen

Átvették magyar szakos diplomájukat a kínai hallgatók a Debreceni Egyetemen

Egyetem
Átvették magyar szakos diplomájukat a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar kínai hallgatói, akik az intézmény és a kar történetében elsőként szereztek mesterfokozatot. A végzősök közül többen tervezik, hogy Magyarországon kamatoztatják tudásukat a jövőben.

A Beijing International Studies University (BISU – Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme) 2015-ben középiskolás diákok részvételével indította el speciális képzését, amelyben a diákok három év alatt elsajátítva a magyar nyelvet a későbbiekben egyetemi tanulmányokat folytathattak Magyarországon.

A BISU a Pekingi Magyar Kulturális Intézet közreműködésével vette fel a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel és a Debreceni Nyári Egyetemmel, kidolgozták a közös képzés alapjait, így a diákok magyar oktatók közreműködésével kezdhették el a programot még Kínában.

2017 szeptemberében érkezett Debrecenbe az első húsz diák, akik egyéves magyar nyelv- és kultúra képzésben vettek részt, majd az egyetemen alapszakon folytatták tanulmányaikat. Az oktatásban a DE Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudomány Intézet, valamint a Magyar Nyelvtudományi Intézet oktatói és doktoranduszai vettek részt, munkájukat a BTK Konfuciusz Intézete is támogatta – írja a hirek.unideb.hu.

Első alkalommal 2022 júniusában vehetett át magyar alapszakos diplomát 12 kínai diák, 2023-ban pedig 15-en diplomáztak ugyancsak alapszakon. A mostani az első, hogy mesterszakos magyar diplomát vehettek át kínai hallgatók, szám szerint heten.