Szeged, Karikó Katalin, Nobel-díj, Szegedi Tudományegyetem, SZTE, Rektori Hivatal

Prezentációs ötletversennyel zárult az SZTE HSUP-program első féléve

Egyetem

A Hungarian Startup University Program negyedik idényében a Szegedi Tudományegyetemen megrendezték a startup csapatok projektbemutató napját. A hallgatók két nap alatt a Virtus Program mentorainak részvételével készítették el rövid prezentációjukat, a harmadik napon pedig érdekes versenyben győzködték a szakmai zsűrit.

A Szegedi Tudományegyetemen január 24-26. között megtartották a Hungarian Startup University Program idei első félévének lezárásául szolgáló SZTE HSUP-ötletverseny téli bemutatónapját. Idén a hallgatók egyéni munkájával előkészített 236 innovatív ötlet érkezett be az SZTE Innovációs Igazgatósághoz. Az ötletverseny eseményére közülük 19 csapatot képviselő mintegy 70 hallgató kapott meghívást; ők 2 nap alatt képzéseken és workshopokon vettek részt, majd a Virtus Program mentorainak aktív részvételével elkészítették tömör prezentációjukat, melyet pénteken szakmai zsűri előtt adtak elő az SZTE Rektori Hivatalának dísztermében.

A versenyen minden csapat 3 perces prezentációt tartott a projekt termékéről, piaci lehetőségeiről, üzleti modelljéről és a tervezett projekt szakmai összetételéről. Ezután 5 percben válaszolhattak a zsűri szakmai kérdéseire. A verseny tétje a program II. félévébe való továbbjutás volt, amelyben a továbbjutottak ösztöndíj-támogatással dolgozhatnak tovább.

Az esemény megnyitóján Prof. Dr. Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte a HSUP Ötletverseny résztvevőit.

A SZTE HSUP-ötletverseny első két napján Farkas Tamás stratégiai vezető (FourCreation), Huszár Sándor tanársegéd (SZTE GTK) és Süvöltős László tartotta a képzéseket, a Virtus mentorok pedig Börcsök Dániel vállalkozó, freelance tanácsadó, Csiszár Dénes acceleration manager (EIT Digital), Farkas Tamás stratégiai vezető (FourCreation), Karmann Roland társalapító CEO (Smart Babee), Mészáros Attila gépészmérnök (SZTE MK), Végh Ádám ügyvezető (AENSys), Vilmányi Márton egyetemi docens (SZTE GTK ÜTI) voltak.

Prezentációs ötletversennyel zárult az SZTE HSUP-program első féléve. Fotó: SZTE, Kovács-Jerney Ádám.
A verseny zsűrije: Tóth Miklós, Suba Attila, Sándor Attila, Kölkedi Krisztián és Bacsa László. Fotó: SZTE/ Sahin-Tóth István

Az ötletverseny utolsó napján a zsűriben Tóth Miklós, a MI Koalíció szakmai vezetője, Suba Attila, a Nemzeti Innovációs Ügynökség startup programok igazgatója, Sándor Attila, a MeOut Group alapító elnöke, Kölkedi Krisztián, a Nexgen Innovation Labs Zrt. vezérigazgatója és Bacsa László, a DEMOLA Global közép-kelet-európai igazgatója foglalt helyet.

Prezentációs ötletversennyel zárult az SZTE HSUP-program első féléve. Fotó: SZTE, Kovács-Jerney Ádám
 A verseny résztvevői, zsűrije és szervezői az eredményhirdetés után. Fotó: SZTE/ Kovács-Jerney Ádám

A versenyben a következő projektek léphettek tovább:

A MiniMedGuru triázs applikáció, amely a szülőknek segít eldönteni, hogy a gyermeket be kell-e vinni a sürgősségi osztályra. Ötletgazda: Molnár Gedeon.

A Toucy&TouchApp a magányosan rosszul lett vagy balesetet szenvedett idős emberek segítsége lehet, és gyors kórelőzmény-adatokat nyújtana az orvosnak. Ötletgazda: Ruszányuk Petra.

A Rejuice Energy technológiája használt akkumulátorok hasznosítására nyújt eddig kevéssé alkalmazott eljárást. Ötletgazda: Bús Dávid.

A Hi bike nagyvárosi megoldást javasol a kisebb kerékpáros szerelésekre zárt, fedett szervízközpontok révén. Ötletgazda: Cseri Gabriella.

A TeenTalk applikáció a szülőknek segít szexuális felvilágosítást és a káros szenvedélyekkel kapcsolatos tájékoztatást nyújtani a tizenéves gyerekük számára. Ötletgazda: Szabó Mónika Sára.

A KRAFT a közösségi gazdaság modelljét használja majd a szerszámkölcsönzés területén. Ötletgazda: Zelenai Balázs József.

Az Alnyma a Chat GPT mesterséges intelligenciájára alapuló szoftvert ajánl a vállalati kommunikáció hatékonyabbá tétele érdekében. Ötletgazda: Szabó Zsuzsanna.

A Csillámnózi néhány egyszerű és szellemes termékfejlesztéssel segít, hogy a kisgyermekek megtanuljanak orrot fújni. Ötletgazda: Vida Rebeka.

A Service 24 bajba jutott, egymásnak segítő autósok platformja lesz. Ötletgazda: Szabó Maja.

A Synaply a szépségipar számára gyűjt fiatal tesztelőket. Ötletgazda: Koltai Zsófia.

Az EcoFire a hulladékhő hasznosítására tervez újszerű terméket és erre épít szolgáltatást. Ötletgazda: Kőműves Erik.

A Conexio betegdokumentációs szoftver lesz, amely a betegadatok gyorsabb felvételében segítene. Ötletgazda: Takács Martin Ferenc.

A Darila férfiak számára nyújt tanácsadást és ajándékozó szolgáltatást. Ötletgazda: Takács Szilvia.

A GymBros a felhasználók, személyi edzők és konditermek között épít platformot. Ötletgazda: Szenográdi Bálint.

A Szegedi Tudományegyetem 2023/2024-es tanévében 236 hallgató teljesítette sikeresen a HUSUP-kurzust. Országosan a 32 HSUP-egyetem 200 csapata kap lehetőséget a Nemzeti Innovációs Ügynökség támogatásával arra, hogy ösztöndíjjal a második félévben kidolgozzák ötletüket. Az idei évben 14 SZTE-s csapat fogja megmérettetni magát közöttük, ami kiemelkedően magas kvótának számít. Az SZTE-ről a HUSUP első idényében 2 csapat jutott be az országos Top 10-be, a másodikban és a harmadikban pedig 4-4 db csapat képviselte a Szegedi Tudományegyetemet a Top20-ban; ez a legjobb eredmény volt minden évben az egyetemek rangsorában.

(SZTE)

Fotó: Frank Yvette