Forbes magazin

Műegyetemi sikertörténetek a Forbes magazin 30 sikeres magyar 30 alatt listájában

Egyetem

A Forbes 30-as listája olyan 30 év alatti fiatalokat emel ki 5 kategóriába sorolva, akik az adott területen kimagasló teljesítményüknek köszönhetően elismertséget szereztek.

A listába kerülésnél nemcsak a teljesítmény számított, hanem a szereplők karaktere, tehetsége, szemléletmódja és egyedisége is döntő jelentőséggel bírt. Kutató és vállalkozói csapat is szerepel a listában, akik a BME-ről indultak és eredményükről már beszámolt korábban a bme.hu.

Tudomány kategóriában Regős Krisztina került a legjobbak közé, akit a műegyetemi eredetű Gömböc inspirált tudományos munkájában, és aki mentora, Domokos Gábor (egyetemi tanár, Morfológia és Geometriai Modellezés Tanszék, Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék, BME ÉPK; vezető, ELKH-BME Szilárd Testek Morfodinamikája Kutatócsoport) szakmai támogatásával egy 50 éves matematikai sejtés igazolásában ért el sikereket. Krisztinának nem kevesebb sikerült, mint jelentős előrelépést elérni John Horton Conway-nek, a Princetoni Egyetem matematikusának, a számítógépes életjáték megalkotójának egyik matematikai sejtése igazolásában. Krisztina azonban nem csak a monostatikus poliéderekkel foglalkozik, másik kutatási témájában, a síkbeli térkitöltő mintázatok geometriai modellezésével kapcsolatban több külföldi tudományos intézmény szakembereivel is kooperál (a Pennsylvaniai Egyetem geofizikusaival, a Berni Egyetem vegyészeivel, a Bázeli Egyetem fizikusaival). Emellett részt vesz Domokos Gábor oldalán az ELKH-BME Szilárd Testek Morfodinamikája Kutatócsoport egyik projektjében is, amelyben városi úthálózatok geometriai tulajdonságait elemezve a városfejlődés módjára és egyéb lényeges tulajdonságaira von le következtetéseket. Annyi publikációja van a tavaly diplomázott, többszörösen díjazott építészmérnök hölgynek, ami már most elegendő lenne a PhD-hoz. Regős Krisztinával a bme.hu a XXXIV. OTDK-n elért eredményei, és a szekciója Legjobb Előadói Díja elnyerése után készített interjút, valamint tavaly nyáron a diplomavédése kapcsán számolt be munkásságáról. Krisztina 2019-ben Strommer Gyula Ösztöndíjat kapott, 2021-ben a BME Építészmérnöki Karán az év hallgatója lett, 2022-ben Hauszmann-díjjal tüntették ki. A tehetséges fiatal már elnyerte a FameLab közönségdíját, 2021-ben pedig Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjjal ismerték el eddigi munkásságát. PhD-tanulmányait az Albrecht Science Fellowship támogatásával végzi.

Regős Krisztina vezető szerzője volt a közelmúltban a világ egyik legtekintélyesebb folyóiratában, a Proceedings of the National Academy of Sciencesben (PNAS) megjelent tanulmánynak. A publikáció elkészítésében a Bázeli Egyetem, valamint a Berni Egyetem kutatói mellett Domokos Gábor, továbbá a grafénnal kapcsolatos kutatásaiért 2010-ben fizikai Nobel-díjjal kitüntetetett Konstantin S. Novoselov professzor is részt vett. A tanulmányban a kutatók új, geometriai ötleten alapuló megoldást javasolnak az egyrétegű anyagok szupramolekuláris mintázatának pontos feltérképezésére. (A Nobel-díjas fizikussal közös publikáció részleteiről a bme.hu a közelmúltban tudósított.)

A Forbes listájába a BME Építészmérnöki Kar másik korábbi hallgatója is bekerült: Fischer Brigitta 2018-ban diplomázott az Építészmérnöki Karon és bridzsvilágbajnokként került fel a Forbes 30/30 listájára.

Üzleti kategóriában a nyertesek között vannak a 2020-ban a jövő energetikáját meghatározó, hazai innovációs megmérettetésen a legjobbnak járó díjat elnyert BME-s mérnökcsapat, a Volteum applikáció megalkotói.  A 4 fiatal: Kálmán Kornél, Kertész Dávid, Putti Krisztián és Tóth Zsófia a BME Gépészmérnöki Kar (BME GPK) Energetikai Szakkollégiumában találkozott először, ahol több szakmai programban is részt vettek, majd arra az elhatározásra jutottak, hogy közösen létrehoznak egy technológiai, egyben valamilyen aktuális társadalmi-gazdasági problémára is megoldást kínáló innovációt. „A környezetbarát technológiák elterjedésével egyre több helyen építenek ki e-töltőállomásokat, ám ezekből jóval kevesebb van a hagyományos benzinkutak számához képest. Emiatt az elektromos autók tulajdonosainak a járművükkel megtett nagyobb távolságok megtervezését alaposan át kell gondolniuk. Mi ebben tudunk applikációnkkal egyedülálló segítséget nyújtani” – foglalták össze a Volteum alkalmazás célját 3 évvel ezelőtt a bme.hu számára adott riportban az ötletgazda hallgatók. Időközben már piacra léptek az Egyesült Államokban és Kanadában, és bekerültek a neves Techstars akcelerátor programjába is.

További érdekességek a csapat és a Volteum alkalmazás Facebook-oldalán olvashatók.