Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferencia

A védőnők és a szülésznők szerepéről tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

Egyetem

A védőnői és a szülésznői hivatás aktuális szakmai tapasztalatairól és kihívásairól tanácskoztak a szakemberek a Várandósság hete programsorozathoz kapcsolódóan rendezett tudományos konferencián a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karán.

Két szekcióban, workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken foglalkoztak többek között a védőnői várandós-gondozással, a szülésre és a gyermekfogadásra való felkészítés hatásaival a II. Várandósság és egészséges életkezdet Dr. Adorján Gusztáv Tamás Emlékkonferencia résztvevői.

A rendezvénnyel a szakmai tapasztalatcsere mellett Adorján Gusztáv Tamás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatójának, az esemény névadójának munkássága előtt is tisztelegtek – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján.

A Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház által közösen, több mint százharminc szakember részvételével rendezett esemény megnyitóján Móré Mariann, az ETK dékánja kiemelte: az emlékkonferencia közelebb hozza egymáshoz a szakmát és az egyetemi hallgatókat, a legújabb ismeretek pedig elősegíthetik a képzések fejlesztését is.

A szakmai előadásokon a konferencia résztvevői hallhattak egyebek mellett a női szerepek és az anyaság alapvető kérdéseiről, az endometriózis hatásairól a terhességre, a várandósság alatti mentális egészségről és az anya-magzat kötődésről, a területi védőnői várandós-gondozás koronavírus-járvány idején történt változásáról, a szimulációs oktatás jelentőségéről, valamint a szülésre, szülőségre való felkészülés testi, lelki vonatkozásairól is.