Debreceni Egyetem

Egyre népszerűbb a Debreceni Egyetem – ezek a legkedveltebb szakok

Egyetem

Egyre többen jelentkeznek a Debreceni Egyetemre (DE): a közelmúltban lezárult felvételi időszakban a tavalyihoz képest 34 százalékkal nőtt az első helyen ezt az intézményt megjelölők száma, jelentősen meghaladva a 27 százalékos országos átlagot – ismertette a DE oktatási rektorhelyettese kedden sajtótájékoztatón. Bartha Elek elmondta: 19 676-an jelentkeztek az egyetemre, közülük 11 351-en első helyen jelölték meg. A legtöbben, 10 153-an ezúttal is az állami ösztöndíjas képzésekre szeretnének bejutni: 8087-en alapképzésre, 1610-es mesterképzésre, 1293-an osztatlan képzésre, 360-an pedig felsőfokú szakképzésre – részletezte a professzor, megjegyezve, hogy az elmúlt évek tapasztalatai szerint a jelentkezők 76-77 százaléka kerül be az egyetemre.

Hozzátette: a legtöbb jelentkező a gazdaságtudományi, a bölcsészettudományi, az egészségtudományi, illetve a gyermeknevelési és gyógypedagógiai karra adta be felvételi kérelmét, utóbbira 2,5-szer annyian, mint egy évvel korábban.

A jelentkezések alapján az idén az ápolás, betegellátás, a pszichológia, a kereskedelem és marketing, valamint a jogász szakok voltak a legnépszerűbbek

– ismertette, megjegyezve, hogy a mesterszakok közül a tanár szakok, továbbá a pszichológia, az egészségügyi menedzser, az emberi erőforrás tanácsadó, az egészségpszichológus és a sportközgazdász szak volt a legnépszerűbb az idén.

A nemrégiben állami kitüntetéssel honorált Pósánné Rácz Annamária (Pósán László fideszes országgyűlési képviselő felesége), az egyetem oktatási főigazgatója azt mondta, a felvételi követelmények változásai – a minimum pontszám és az emeltszintű érettségi eltörlése – nagyobb lehetőséget biztosított a jelentkezőknek a szakválasztáshoz.

A DE emellett számos formában, közvetlen találkozók mellett a közösségi médiában is felvette a kapcsolatot a középiskolás diákokkal. Népszerű a jelentkezők körében az elsőéveseknek első alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogramjuk is – mondta a főigazgató. Molnár Dániel, a doktorandusz önkormányzat elnöke hozzátette: a felvételi eljárást megelőzően több mint hatvan középiskolában mutatkoztak be az egyetem karai, a Tanítsunk Magyarországért mozgalom keretében pedig száznál több hallgatójuk mentorál összesen mintegy ezer általános iskolást a hátrányos helyzetű kistelepüléseken. Az idén a hallgatók közreműködésével egyetemi nagyköveti rendszert hoznak létre, a “nagykövetek” középiskolákban előadásokon, valamint campustúrák szervezésével mutatják majd be a Debreceni Egyetemet a leendő hallgatóknak – mondta.