Vad Attila lett az Év Ökológiai Gazdálkodója

A Debreceni Egyetem kutatója, Vad Attila lett az Év Ökológiai Gazdálkodója

Egyetem

A Debreceni Egyetem MÉK Ökológiai Gazdálkodási-, Kooperatív Kutatási és Tudástranszfer Központ vezetője lett az Év Ökológiai Gazdálkodója. Vad Attila Az Év Agrárszakembere-díjátadó ünnepségen kapta meg az elismerést szombaton Egerben.
Az Agrotrend Csoport 9 éve díjazza azokat az agrárszakembereket, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal, céltudatosságukkal, elkötelezettségükkel és kitartásukkal sokat tesznek a mezőgazdaságért.

Az Év Ökológiai Gazdálkodójának idén Vad Attilát, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Ökológiai Gazdálkodási-, Kooperatív Kutatási és Tudástranszfer Központ vezetőjét, az AKIT Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet igazgatóját választották, a díjat Stündl László, a debreceni agrárkar dékánja adta át.

A szabályozók és a támogatások révén egyre népszerűbb az ökológiai gazdálkodás, amelynek elterjedését a piac korlátozhatja. Jelenleg a hazai, ökológiai gazdálkodásból származó termékek jelentős része exportra kerül. Az organikus-, biogazdálkodás jövője szempontjából ezért fontos lenne a fogyasztás ösztönzése és a fogyasztók érzékenyítése

– emelte ki Vad Attila a hirek.unideb.hu szerint.

Papp István, a debreceni Hajdúhús 2000 Kft. tulajdonosa lett az év agrárembere

A DE AKIT Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság tudományos főmunkatársa több mint tíz évig irányította az egyetem Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepének munkáját, 2014 óta pedig az intézmény gyakorlati agrárképzését és a kutatói infrastruktúrát támogató Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet igazgatója. Az Ökológiai Gazdálkodási-, Kooperatív Kutatási és Tudástranszfer Központ vezetésére 2022-ben kapott megbízást. A DE kezdeményezésére a Nemzeti Agrárkamarával és a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesülettel közösen létrehozott intézet feladata az ökológiai kutatások koordinálása, a tudás átadása a termelők számára, valamint együttműködés a tanúsító szervezetekkel.