Navracsics Tibor

Navracsics: márciusban kivonulhatnak az egyetemi kuratóriumokból a fideszes politikusok

Egyetem Ország

Nem fenyegeti veszély az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatását, folyamatosan lehet tovább jelentkezni a kiírt pályázatokra – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Brüsszelben a MTI-nek adott nyilatkozatában.

A miniszter elmondta, hogy “kompromisszumkereső” tárgyalásokat folytatott Marija Gabriel oktatásért és kultúráért, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott, hogy nem fenyegeti veszély ezeket a programokat, az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 ezer magyar diáknak nem kell attól tartania, hogy kimaradhatnak az Erasmus-programokból.

Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra, azok az alapítványi fenntartású egyetemek jelenleg részt vesznek a kutatási programokban, folytathatják a munkát, és továbbra is pályázhatnak.

Navracsics felhívta a figyelmet, hogy

a magyar kormány tudja kezelni az Európai Bizottság aggályait az alapítványi fenntartású iskolákkal kapcsolatban.

Varga Judit és Navracsics Tibor elmagyarázta a diákoknak, hogy miért “áldás”, ha fideszes kuratóriumokat ültetnek az egyetemek nyakára

A brüsszeli testület problémaként jelölte meg azt, hogy a 21 magyar egyetemek csaknem felének kuratóriumaiban politikusok ülnek, és mandátumuk határozatlan időre szól.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára nem akadály ennek módosítása, megfelelő szabályozással meg lehet oldani, ugyanakkor a bizottságnak is egyértelművé kell tennie, hogy az együttműködés zökkenőmentesen folytatódik.

Az Erasmus+ és a Horizont Európa program zavartalanul folyik tovább, a mögöttes aggályokat kezelni tudjuk, két nem túl bonyolult jogszabálymódosításról van szó, amelyeket márciusban az Országgyűlés várhatóan elfogad

– mondta el Navracsics Tibor.

A csókosok kipaterolása nem feltétlenül jelenti majd azt, hogy az egyetemek újra függetlenek lesznek. E témában érdemes elolvasni a Debreceni Egyetem korábbi rektorának, Fábián Istvánnak az állásfoglalását.

Bejegyezték az alapítványokat, fideszes kuratórium felügyeli a Debreceni Egyetemet is