Járványügyi Koordinációs Központ Debrecen

A Nagyerdőn kapott végleges helyet a Járványügyi Koordinációs Központ

Egyetem

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán kapott végleges helyet a Járványügyi Koordinációs Központ (JKK) – közölte a Debreceni Egyetem sajtóközpontja. Mint írják, az intézmény a debreceni és a régiós járványügyi ellátás szervezése mellett országos szintű egyeztetést, koordinációt végez, segítve a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzését és kezelését. A járványok megelőzésében és megfékezésében jelentős szerepe van a gyors és pontos információátadásnak, az adatok elemzésének. Ezen a területen kulcsfontosságú a Debreceni Egyetem Járványügyi Koordinációs Központjának tevékenysége.

Munkatársaik a Klinikai Központ szervezeti egységeitől összegyűjtött, fertőző betegségekkel kapcsolatos adatokat rendszerezik, sajátos módszertannal elemzik, majd hetente összefoglalót készítenek az egyetem, illetve a Klinikai Központ vezetőinek, ráirányítva a figyelmet a problémás területekre, a választ igénylő kérdésekre.

Az egészségügy, illetve az intézmények vezetőinek a döntések meghozatalánál szükségük van olyan információkra, amelyeket a központ biztosít számukra. Az adatok, valamint a statisztikai összefüggések révén tájékoztatást adhatunk arról, hogy mire számíthatnak a jövőben. A pontos, hiteles információk birtokában a vezetők gyorsan reagálhatnak és a lehető leghatékonyabb intézkedéseket hozhatják meg egy esetleges járvány megelőzése, hatékony kezelése érdekében. Tájékoztatásunk alapján dönthetnek például a betegellátó kapacitás növeléséről, a humánerőforrás vagy eszközök átcsoportosításáról, védőeszközök beszerzéséről

– ismertette Gömöri Gabriella, a központ vezetője.

A főorvos kiemelte: a legfontosabb cél, hogy a járványügyi biztonságot fenntartva segítsék a legmagasabb színvonalú betegellátást. A Járványügyi Koordinációs Központ (JKK) a debreceni és a régiós járványügyi ellátás szervezése mellett országos szintű egyeztetést, koordinációt végez, részt vesz a járványügyi központok működésének összehangolásában, vizsgálja a járványügyi adatokat és egyeztet az irányító szervekkel, segítve a fertőző betegségek hatékonyabb megelőzését és kezelését.

Gömöri Gabriella fontosnak tartja, hogy a szakemberek, illetve a hivatalos szervek tájékoztatása mellett a lakosságot is hiteles információkkal lássák el a járványokkal, a különböző fertőző betegségekkel kapcsolatban. Ennek érdekében egy elektronikus honlap létrehozását is tervezik.

A pandémia alatt tapasztalhattuk, hogy a lakossághoz nagyon sok hamis információ jutott el a koronavírus-járvánnyal és a hatékony védekezéssel kapcsolatban. Ez pedig sok kárt okozhat. A hiteles tájékoztatás érdekében tervezzük a honlap indítását, amelyen az érdeklődők rövid információkat olvashatnának a fertőző betegségekről, és innen könnyen elérhetnék a hiteles szakmai szervezetek weboldalait is

– tájékoztatott a főorvos.

A Járványügyi Koordinációs Központ vezetője a jövőben a szociális ellátórendszerrel is szorosabb kapcsolat kialakítására törekszik, hogy adataikkal, információikkal a szociális intézményekben is megelőzhessék a járványok kialakulását, illetve elősegítsék azok megfékezését. A központ nemrégiben költözött végleges helyére. Az alapításakor még a Kenézy Gyula Campuson működő intézmény a jövőben a Nagyerdei Campuson folytatja tevékenységét.

Fotó: unideb.hu