Nyolc egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Úszó Szövetség Szöveg

A Debreceni Egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött a Magyar Úszó Szövetség

Egyetem

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) nyolc egyetemmel kötött együttműködési megállapodást, amellyel az Úszó Nemzet Programban résztvevő oktatók kiválasztását és fejlesztését segítik.

A MÚSZ pénteki sajtótájékoztatóján Wladár Sándor, a szervezet elnöke elmondta, a magyar sport történetében egyedülálló megállapodásról van szó.

“Nem látszatintézkedésekre, hanem valódi együttműködésre van szükség. Lépést kell tartani a modern világgal, a kialakult gazdasági helyzettel, az energiaárakkal. Csak egy jól működő kölcsönös munka vezethet eredményhez”

– nyilatkozta Wladár, aki emlékeztetett rá, a 2018-ban megálmodott, állami támogatással létrejött program jelenleg húsz városában körülbelül 20 ezer gyermekkel és 230 oktatóval zajlik.

Korábban a szakértők bevonták az illetékes oktatás- és sportpolitikáért felelős tárca képviselőit, és az általuk megfogalmazott szakterületi javaslatokat beépítették a programba.

Nyolc egyetemmel kötött együttműködési megállapodást a Magyar Úszó Szövetség Szöveg
Wladár Sándor a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke (b5), mellette Sós Csaba szövetségi kapitány (j5) a szövetség és nyolc egyetem közötti együttműködési megállapodás aláírásán Budapesten, a Hilton Hotelben 2022. november 25-én. Balról jobbra: Hamar Imre, Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese, Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, Pető Károly, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora, Wladár Sándor, Sós Csaba, Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, János István, a Nyíregyházi Egyetem rektorhelyettese, Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettes és Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi stratégiai elnökhelyettese. A megállapodással az Úszó Nemzet Programban részt vevő oktatók kiválasztását és fejlesztését segítik. MTI/Szigetváry Zsolt

Wladár Sándor kiemelte, az energiaválság okozta gazdasági helyzetben is 77 uszoda működését sikerült megmenteni, aminek köszönhetően a tervek szerint jövő szeptembertől már 46 ezer gyermeket tudnak bevonni a programban, ezt a számot pedig néhány éven belül 100 ezerre szeretnék feltornázni.

A MÚSZ-elnök külön kiemelte az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina szerepét, akit sikerült meggyőzni, hogy legyen a program nagykövete, azóta pedig minden héten járja a fővárosi és vidéki helyszíneket, ahonnan értékes beszámolókat készít rendszeresen.

A pénteki sajtótájékoztatón a MÚSZ nyolc egyetemmel kötött megállapodást, az ünnepélyes aláíráson a Szegedi Tudományegyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem képviselői látták el kézjegyükkel a szerződést.

(MTI)