Schmitt Pál Debreceni Egyetem

Schmitt Pál bukott köztársasági elnök a debreceni diákoknak: “Azt, hogy idáig eljutottam, legfőképpen a nyelvtudásomnak köszönhetem”

Egyetem

A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Magyarország egykori köztársasági elnöke, Schmitt Pál tartott előadást a Debreceni Egyetem sportszakos hallgatóinak a Gazdaságtudományi Karon. A sportdiplomata szerint a nyelvtudás, az illem, valamint a test és a szellem folyamatos ápolása hozza meg a sikert bárki számára.
Az unideb.hu beszámolója szerint a rendhagyó előadást a DE Nyirkos István Szakkollégium sportmenedzsment műhelye szervezte. A Gazdaságtudományi Kar teltházas nagyelőadójában csaknem kétszáz hallgató volt kíváncsi Schmitt Pál prezentációjára.

Nagyon örülök annak, hogy ezen a speciális sportdiplomáciai előadáson nem csak sportszakos hallgatók, hanem a Gazdaságtudományi Kar egyéb szakjain tanuló diákok is részt vesznek. Biztos vagyok benne, hogy az itt elhangzottakat az élet bármely területén hasznosítani tudják majd

– hangsúlyozta köszöntőjében Fenyves Veronika dékán.

A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó 1983 és 2010 között a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, majd elnöke, 1995 és 1999 között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke, 2010 és 2012 között Magyarország köztársasági elnöke volt.

Emlékezetes, utóbbi tisztségéből plágiumbotránya miatt kellett lemondania, előtte az is kiderült róla, hogy helyesírásból is megbukna az általános (vagy álltalános?) iskolában – a szerk.

Schmitt Pál álamfő helyesírás
Az időközben megszűnt Hírszerző találta meg a hegyeshalmi Paprika csárdában található hírességek falán Schmitt Pál köztársasági elnök bejegyzését. Egyetlen mondatban mindjárt két hibával: “Első álamfői látogatásom első álomásán. Köszönettel: Schmitt Pál, 2010. szept. 7.”

Azt, hogy idáig eljutottam, legfőképpen a nyelvtudásomnak köszönhetem. Szinte mindig anyanyelvén tudtam megszólítani a tárgyalópartneremet, ami komoly előnyt jelentett

hangsúlyozta előadásában az öt nyelven beszélő Schmitt Pál.

A személyes történetekkel tűzdelt prezentációjában a sportdiplomata kiemelte: mindig az előttünk álló feladatot kell legjobb tudásunk szerint megoldani. A kulturáltság kapcsán a jellem, a jómodor, a tapintat, a pontosság és a türelem fontosságát hangsúlyozta. A haragot, a bosszút és a káromkodást pedig egyértelműen elutasítja.

“Az igényesség magunkkal szemben elengedhetetlen a sportdiplomáciában” – foglalta össze Schmitt Pál.