Agydaganat elleni szerrel kísérleteznek a Debreceni Egyetem munkatársai

Egyetem

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Debreceni Egyetem (DE) Gyógyszerésztudományi Karának (GYTK) a franciaországi Claude Bernard Egyetem Gyógyszerésztudományi- és Természettudományi Karával csaknem tíz éve tartó kutatói programja. A Gyógyszertechnológiai Tanszék négy munkatársa egy hetet töltött nemrég a több mint félmillió lakosú Lyon felsőoktatási intézményében, ahol az ottani Gyógyszerészi Kémiai Tanszék, illetve a Természettudományi Kar úgynevezett szupra-molekuláris kutatócsoportjának tagjaival egyeztettek. A fő téma egy olyan hatóanyag további fejlesztése volt, amelyből bizonyos agresszív agydaganatok ellen használható gyógyszert szeretnének készíteni a francia és a magyar szakemberek.

A francia kollégák szintetizálnak egy agresszív agydaganat kezelésére szolgáló hatóanyagot. Mi ezt megpróbáljuk olyan gyógyszerkészítménnyé fejleszteni, amely beadható a betegeknek. A nehézséget az jelenti, hogy ez az anyag nehezen oldódik, de igyekszünk a problémát megoldani – magyarázta az unideb.hu-nak Bácskay Ildikó, a DE GYTK oktatási dékán-helyettese.

A lyoniak tavasszal jártak utoljára a Debreceni Egyetemen, a mostani magyar látogatást a tervek szerint októberben viszonozzák majd