Karaffa Erzsébet és Kovács Csilla

Termésnövelő anyagot fedeztek fel a Debreceni Egyetem kutatói

Egyetem

Forgalomba hozatali engedélyt kapott és már a piacon is elérhető a Debreceni Egyetem kutatóinak felfedezése. A termésnövelő anyag a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság szakembereinek 7 éves kutatómunkájának eredménye.
Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára és Kovács Csilla, a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Újfehértói Kutatóintézet (ÚJKI) Gyümölcstermesztési, Fajtafenntartási és Génmegőrzési Osztályának vezetője 2015-ben kezdte meg kutatását a Tokaji borrégióban.

A Tricho Immun egy biostimulátor. mely ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható. Kutatásaink során egészséges növényekből két gomba törzset izoláltunk, amelyek endofitonok lévén együtt tudnak élni a növénnyel, a szövetekben pedig jótékony hatást fejtenek ki. A piacon egyedülálló a termék, az európai piacokon jelenleg nincs forgalomban hasonló növénykondicionáló készítmény. A termék hatékonyságával kapcsolatban 5 éve folynak a szabadföldi kísérletek, ezek bizonyítják az eredményességét. A mintákban kimutathatók a biostimulátor pozitív hatásai

– fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Karaffa Erzsébet a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára.

Kovács Csilla PhD-hallgatóként kezdte ezzel kapcsolatos kutatásait.

A 7 éve megkezdett kutatások során a kórokozók izolálásakor azonosítottuk azt a két Trichodermát, amelyek a Tricho Immun meghatározó elemei. A szántóföldi növényeknél, valamint a gyümölcsösösökben végzett vizsgálataink azt mutatják, hogy a kondicionáló hatására egyebek mellett a lombnövekedés, a terméshozam, valamint a cukortartalom emelkedése elérheti az 5-15 százalékot is. A termék védelmet biztosít a biotikus és az abiotikus stresszfaktorokkal szemben egyaránt, fokozza a növény immunitását úgynevezett növényi probiotikumként a kórokozó gombafajokkal szemben, továbbá hatóanyagai révén megakadályozza az esetleges sérüléseken történő bejutásukat, sebzáró képességének köszönhetően a felületek felülfertőződését

– emelte ki Kovács Csilla.

Az egynyári és évelő növények serkentését és védelmét segítő Tricho Immun már kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható. A Danuba Kft. 100 g-os kiszerelésben is elérhetővé tette a fogyasztók számára a Debreceni Egyetem kutatói által elért tudományos eredményeken alapuló terméket.

Fotó: unideb.hu