Pósánné Rácz Annamária

A Debreceni Egyetem rektora elárulta, milyen egy jó pedagógus, majd kitüntette Pósán László feleségét

Egyetem

Pedagógusnap alkalmából rendezett ünnepséget a Debreceni Egyetem az Aulában – számolt be az unideb.hu. Az eseményen Klebelsberg Kunó-díjjal, a Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjjal, valamint Jausz Béla-díjjal ismerték el a DE gyakorlóiskoláiban és partnerintézményeiben oktató pedagógusok munkáját.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora beszédében arra is kitért, hogy meglátása szerint mi jellemez egy jó pedagógust.

A jó tanár demonstrálja a tananyagot, de a legjobbak inspirálják a diákokat, akiknek hosszú évekkel később nem az épületek, hanem a tanárok arca, kisugárzása és személyiségformáló hatású munkája jut eszébe. Ezek az élmények egy életre meghatározóak lehetnek. A jó pedagógust az általa képviselt erkölcsi, etikai értékrend is minősíti, ebből a szempontból a Debreceni Egyetem kiváló eredményeket tudhat magáénak

– hangsúlyozta a rektor.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora
Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Fotó: unideb.hu

A Klebelsberg Kunó-díjat idén Krakomperger Zsolt, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája középiskolai tanára érdemelte ki. A kitüntetést az a pedagógus kapja, aki az oktatás-nevelés, a tehetséggondozás és a továbbtanulásra felkészítés terén magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el.

A Debreceni Egyetem Tanárképzéséért-díjat annak az egyetemi oktatónak, kutatónak, dolgozónak ítélik oda, aki az egyetem tanárképzése érdekében több éven át tartó, kimagasló tevékenységet fejtett ki. Az elismerést idén Pósánné Rácz Annamária (Pósán László fideszes képviselő felesége), a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója kapta.

Jausz Béla-díjjal ismerték el a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláinak és partneriskoláinak tanárait, akik az egyetem tanárképzésének érdekében több éven át tartó, kimagasló tevékenységet fejtettek ki, és az oktatás-nevelés terén kimagasló eredményt értek el. 2022-ben két egyetemi fenntartású iskola egy-egy tanárának, és két partneriskola egy-egy pedagógusának ítélte oda a Debreceni Egyetem Szenátusa az elismerést.

A díjat ebben az évben Bikesicsné Ország Katalin, a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma tanára, Homolya Ferenc, a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum tanára, Irinyi Tamás, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona tanára, valamint Szanics Anikó, a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája tanára vehette át.