Új érzéstelenítési eljárást vezettek be a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában

Egyetem

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában új érzéstelenítési eljárást alkalmaznak a pajzsmirigyműtéteknél – számolt be az unideb.hu. Az operáció alatt a beteg szedált, de éber állapotban van, kommunikálhat a műtétet végző orvosokkal. Az új módszerrel végzett beavatkozás a betegnek kevésbé megterhelő, mivel nem kell számolni az altatás esetenként előforduló kellemetlen utóhatásaival, illetve az intubáció lehetséges nehézségeivel.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a nyaki érműtéteket már több mint 10 éve helyi érzéstelenítésben végzik, az eljárás ultrahangvezérelt változatát pedig 5 éve vezette be az intézményben Gyöngyösi Zoltán aneszteziológus. Az ultrahangvezérelt regionális anesztézia pajzsmirigyműtéteknél való alkalmazásáról egy tudományos kongresszuson hallottak a debreceni szakemberek, akik aztán meg is tanulták a módszert.

Az ultrahang vezérelt regionális anesztéziát a Pécsi Tudományegyetemen Almási Róbertnél tanultam. A módszer pajzsmirigyműtéteknél való alkalmazását pedig Győry Ferenc sebész kollégámmal az Országos Onkológiai Intézetben Zelenai Ferenc aneszteziológustól és Lévay Bernadett sebésztől sajátítottuk el. Szakmai fejlődésünket Fülesdi Béla professzor, az Aneszteziológiai Klinika igazgatója, illetve Tóth Dezső tanár úr, a Sebészeti Klinika vezetője mindenben támogatta

– mondta a hirek.unideb.hu-nak Gyöngyösi Zoltán, a DE Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakorvosa.

Pajzsmirigy műtéteknél már nem minden esetben van szükség altatásra, a beteget nem kell intubálni, géppel lélegeztetni, mély narkózisban operálni. Az új érzéstelenítési eljárásnak köszönhetően éber állapotban is fájdalommentesen végezhető el a beavatkozás. Ultrahangvezérelt regionális anesztézia alkalmazásával csak a megfelelő idegeket blokkolják, érzéstelenítik azon a területen, ahol a műtét történik.

További részletek az unideb.hu-n.