Elhunyt a Debreceni Egyetem orvosprofesszora, a Sebészeti Intézet Sebészeti Műtéttani Tanszék egykori vezetője

Egyetem
Életének 87. évében, 2021. október 12-én elhunyt Furka István professzor, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar professor emeritusa, a Sebészeti Intézet Sebészeti Műtéttani Tanszék egykori vezetője.

Halálával a magyar és a nemzetközi kutatósebészet többszörösen elismert képviselője távozott, akinek a Debreceni Egyetemhez fűződő kötődése példa nélküli: egyetlen munkahelyén, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Sebészeti Műtéttani Intézetében – egyetemi éveit is beleszámítva – több mint 65 évet dolgozott.

Ez idő alatt komoly szakmai eredményeket mutatott fel, kitartó kutatómunkájával, szakmai tevékenységével végigvjárta az egyetemi ranglétrát az intézetigazgató egyetemi tanárságig. Megkérdőjelezhetetlenül nagy tekintélyének kialakításához hozzájárult a 24 belföldi-külföldi tudományos és oktatói díj, amelyek közül nemzetközi szinten is kiemelkedő a 11. Sebészeti Világhéten Milánóban lépkutatásaiért odaítélt Ambrogioni aranyérem, a Mikrosebészeti Kutató Világszövetség Sun Lee-díja, a belföldi szakmai díjak közül pedig többek között a Batthyány-Strattmann László-díj, a Debrecen város által adományozott Hatvani-díj, valamint a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje, majd Tisztikeresztje kitüntetés.

Nagy elismerést váltott ki a minimálisan invazív sebészeti beavatkozások, így a laporoszkópos és mikrosebészeti technikák oktatási módszerének megvalósítása – melyek országhatáron túlról is vonzották az érdeklődőket –, és a hallgatókkal való lelkiismeretes, odaadó foglalkozása.

Furka István részletes életútja az unideb.hu megemlékezésében olvasható.

Fotó: unideb.hu