Töretlen a Debreceni Egyetem nemzetközi népszerűsége

Egyetem
Elérheti a 7500-at is a Debreceni Egyetem külföldi hallgatóinak létszáma a 2021/2022-es tanévben. Az előző évhez képest nagyjából 10 százalékos növekedésben szerepet játszott az intézmény rendkívüli népszerűsége a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra jelentkezők körében.

Több mint kétezerkétszáz új külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait szeptemberben a Debreceni Egyetemen, így minden eddiginél több, mintegy 7500 nemzetközi hallgatója lehet az intézménynek, amely ezzel őrzi vezető helyét a hazai egyetemek között.

A Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ (NOKK) összesen több mint 23 ezer jelentkezést regisztrált a 2021/2022-es tanévre meghirdetett több mint 70 különböző angol nyelvű programra, ez 50 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

– A jelentős emelkedéshez az is hozzájárult, hogy rekordszámú, az intézménynél regisztrált 70 ezer érdeklődőtől 20 500 tényleges jelentkezés érkezett a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében. Ez az országos jelentkezések közel 40 százalékát jelenti, ami kiváló eredmény, hiszen a jelentkezők 30 magyarországi felsőoktatási intézmény közül választhattak. A felvételi eljárások és a Tempus Közalapítvány Kuratóriumának döntését követően 1074 hallgató (az idei országos kvóta 23%-a) nyerte el a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat, és kezdheti meg tanulmányait 2021. szeptemberétől a Debreceni Egyetemen – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Jenei Attila.

A NOKK igazgatója elmondta, hogy a teljes felvételi időszak alatt összesen 5189 felvételi eljárást folytattak le, ezek alapján 3735 jelentkezőt vettek fel, közülük több mint 2200 kezdi meg az új tanévet szeptemberben. Ez több mint 10 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest, amikor 4600 felvételiző közül 3293-at vettek fel.

Továbbra is az általános orvosi képzés vonzza a legtöbb jelentkezőt, emellett egyre népszerűbbek a műszaki és gazdasági képzések: a műszaki menedzser mesterképzés, a gazdálkodási és menedzsment alapképzés, a programtervező informatikus alapképzés, a mechatronikai mérnök alapképzés, a mérnökinformatikus alapképzés, valamint ott van a legkedveltebb szakok között a fogorvos képzés, a molekuláris biológus mesterképzés és a biomérnök alapképzés.

hirek.unideb.hu