50 éves a MÉK

Egyetem

Egyetemi karrá válásának 50. évfordulóját ünnepli a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A jubileum alkalmából köszöntötték a kar professzor emeritusait és újra megnyitotta kapuját az Agrár Múzeum.

A Debreceni Agrártudományi Egyetem 1970-ben jött létre a Debreceni Agrártudományi Főiskola és a szarvasi Tessedik Sámuel Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum egyesítésével. A kar múltját felidézve Harsányi Endre agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes kiemelte: a hagyományos agrárképzések tartalmi modernizálása mellett új, a piaci igényeknek megfelelő és hiánypótló képzések indítását tervezik.

Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja a tehetséggondozás fontosságát hangsúlyozta ünnepi beszédében.

A magyar mezőgazdaság számára számos nagyformátumú szakembert adott a debreceni agrárképzés. A kar hallgatói ösztöndíjat alapít a tehetséges diákjai számára, emellett két díjat hoz létre. Az év publikációja, valamint az év szerzője díjjal szeretnénk elismerni legkiválóbb kutatóinkat

– jelentette be Stündl László.

A jubileumi ünnepségen a kar ikonikus tanárai saját tudományterületükön keresztül mutatták be az elmúlt 100 év mezőgazdaságának fejlődését, a debreceni agrárfelsőoktatás 50 évét, valamint beszéltek a szakmára váró kihívásokról.

Az ünnepséget követően újra megnyitotta kapuit a DE MÉK Agrár Múzeum. A kiállítótérben a debreceni agrárképzés 153 évének tárgyi emlékei kaptak helyet.
A jubileum alkalmával megalakult a Debreceni közép- és felsőfokú agrárképzésben végzettek baráti köre. Az alapítótagok a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiumában jogelődjének és a DE agrárkarának is hallgatói voltak. A hagyományőrző közösség tiszteletbeli elnöki tisztét Nagy János professzor emeritus tölti be.

unideb.hu