Látványos sportesemény lesz a Debreceni Egyetem Díszudvarán

Egyetem

Több százan vesznek részt a Debreceni Egyetem Főépületében rendezett egyéni és csapat rapid sakkbajnokságon.
A DEAC Nonprofit Közhasznú Kft., a Magyar Sakkszövetség és a Debreceni Sakkiskola Egyesület rendezésében adott otthont a Debreceni Egyetem a sakkozók rapid bajnokságának július második hétvégéjén.

Az esemény fővédnöke Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a megnyitón elmondta, hogy a DEAC sakkszakosztályában hamarosan nagyobb hangsúlyt kaphat az utánpótlás nevelése.

A Debreceni Egyetem sportklubjában hagyományai vannak a sakknak, ám egyelőre még nincsenek kellően széleskörű versenyzési lehetőségek, és az utánpótlás képzése is fejlesztésre szorul. Az egyetem egy olyan szellemi műhely, amelynek profiljába tökéletesen illeszkedik a sakk, ráadásul rengeteg gyerek szereti, családok utaznak át országokat egy-egy ilyen verseny kedvéért. Szerettünk volna méltó körülményeket teremteni nekik

– hangsúlyozta a kancellár.

Nagy János professzor emeritus a hatvanas évek végén a DEAC kötelékében sakkozott, szerinte nemcsak szellemi, hanem fizikai állóképességet is igényel a sportág.

Közép-Európa legszebb egyetemén és legszebb díszudvarán szerezhettek emlékezetes élményeket a fiatalok. Mindenki nem győzhet, de a lényeg, hogy a sakk által gondolkodásban, szívósságban is fejlődjenek és kiváló stratégákká válhassanak az életben a gyerekek

– mondta a megnyitón.

A három napos versenyen egyéni küzdelmeket és csapatversenyeket is rendeznek, összesen 240 fiatal ül le a sakktáblákhoz, tizenkét korcsoportban.

unideb.hu