Látványos bemutatót tartott a HUNOR mentőcsapat tagja Debrecenben

Egyetem

Látványos bemutatót tartott a Katasztrófavédelem égisze alatt működő HUNOR mentőcsapat tagja a Debreceni Egyetemhez tartozó FM90 Campus Rádió parkolójában. Kiderült, hogyan lehet mindössze néhány kötél segítségével a magasból menteni.
Fegyverneki Máté, a Püspökladányi Hivatásos Tűzoltóság tűzoltója, a speciális katasztrófahelyzetekben bevethető, 2012-ben alakult, csaknem 170 fős HUNOR (Hungarian National Organisation For Rescue Services) hivatásos mentőszervezet alpintechnikai csapatának tagja volt az FM90 Campus Rádió kedd reggeli műsorának egyik vendége.

A főtörzsőrmester a stúdióban egyebek mellett arról beszélt, hogy a rájuk háruló különleges feladatok minél hatékonyabb teljesítése érdekében többek között a Balaton mellett, a Kőröshegyi völgyhídnál, több mint 80 méteres magasságban is gyakorlatoztak már. Utoljára a nagy szerbiai árvíznél segítettek bajba jutottakon.

Ezt követően a tűzoltó az egyetemi rádió melletti parkolóban a gyakorlatban is megmutatta, mire képes. Mindössze néhány kötéllel és karabinerrel rendkívül gyorsan és ügyesen felmászott egy nagy platánfa csaknem 15 méter magasban található ágáig, majd a Campus Reggel szerkesztőjének, műsorvezetőjének, Kopányi Balázsnak is igyekezett ezt a módszert megtanítani.

Az elképzelt feladat, vagyis a magasban fennakadt idős ember kimentése ugyan a tériszonyos riporternek nem sikerült, de emiatt senki nem bánkódott. Kiderült, hogy speciális kiképzés és rengeteg gyakorlás nélkül ez bizony nem megy mindenkinek.

A Fegyverneki Mátéval készített stúdióbeszélgetés már most visszanézhető az FM90 Campus Rádió Facebook-oldalán, a famászást bemutató videó, pedig hamarosan felkerül a rádió közösségi oldalára.

unideb.hu