Debreceni Egyetem

Alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni Egyetem

Egyetem

Augusztus elsejétől alapítványi fenntartásba kerülhet a Debreceni és a Szegedi Egyetem is. A Magyar Narancsnak a Debreceni Egyetem egy dolgozója elmondta, a napokban hívták össze az intézmény dékáni tanácsát, a rektor pedig kifejtette, a konkrét tervek egy hónapon belül elkészülnek.

A lap forrása szerint az intézmények oktatóit hivatalosan még nem tájékoztatták. Egy oktató úgy látta, az egyetem vezetése nyíltan és büszkén beszél az alapítványi fenntartásba kerülésről.

A Szegedi Tudományegyetemről a Szegeder azt írta, Fendler Judit kancellár az év elején elmondta a dékáni kollégiumban, hogy kezdeményezhetik a magánalapítványhoz kerülést. Ezt a lépést Rovó László rektor is támogatta. A vezető ugyanis úgy látta, így lehetne több fejlesztési forrást szerezni az egyetemnek.

Egy megkérdezett oktató szerint létezik egy Merkely Bélához, a Semmelweis Egyetem rektorához kötött elképzelés, miszerint országosan egy orvostudományi csúcsegyetemnek kell működnie. A debreceni, pécsi és szegedi egyetem orvosi képzései pedig kihelyezett telephelyként működnének tovább.

Ha a Debreceni Egyetem valóban alapítványi tulajdonba kerül, nem tudni, mi lesz a Nagyerdei Stadionnal és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházzal, miután az egyetem mindkettő üzemeltetésében részt vesz.

A Budapesti Corvinus Egyetem 2019-ben került alapítványi fenntartásba, tavaly pedig átalakították volna a Színház- és Filmművészeti Egyetemet is, csakhogy ott ellenállásba ütköztek. Megegyezni azóta sem sikerült a tiltakozó SZFE-sekkel, bár a fejük felett így is véghez vitték az alapítványi tulajdonba átadást, illetve a Vidnyánszky Attiláéknak való kiszolgáltatást.

Február elsejétől ezeken felül a gödöllői Szent István Egyetem is alapítványi fenntartásban működhet tovább, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem néven.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük