Debreceni Egyetem

Számos új eredményt hozott az orvoslásban a Szegedi, Debreceni, Pécsi és Semmelweis Egyetemek közös “Live Longer” programja

Egyetem

A gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedők gyógyítását, életkörülményeinek javítását és a betegségek korai felismerését is segítik a Live Longer program eredményei. A Szegedi, a Debreceni, a Pécsi és a Semmelweis Egyetemek 3 évvel ezelőtt indították a közös kutatási projektet, amely néhány hete zárult. Az Európai Szociális Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból megvalósult kutatás eredményei a diagnosztikai eljárások és a terápiák fejlesztéséhez is hozzájárulnak.

A pályázat fő célja a gyomor-bélrendszer, szív, ér- és vázizom eredetű betegségekben szenvedő betegek életkörülményeinek javítása és élethosszának növelése volt. A projekt transzlációs megközelítésben a molekuláris biológiai kutatásoktól egészen az új technológiákon alapuló gyógyító tevékenységig átfogta az orvostudományi kutatások szinte teljes vertikumát. Erre a négy orvosképző egyetem között megvalósuló együttműködés valamint az alapkutatási-klinikai kapcsolatrendszer adott kiváló lehetőséget. Az egészségtudományi program szoros kapcsolóeleme a transzlációs medicina, vagyis, hogy az eredmények a lehető leggyorsabb eljussanak a betegellátásba.

A projekt záró rendezvényét a Szegedi Tudományegyetem szervezésében 2020. november 16-án online tartották, és ismertették a főbb kutatási eredményeket.

A Live Longer, azaz „élj hosszabban” mottójú pályázatban betegek bevonásával vizsgálták többek között a krónikus szívizom-károsodás és a vázizom rendszerrel kapcsolatba hozható inzulinrezisztencia molekuláris mechanizmusát, az idült hasnyálmirigy gyulladás genetikai hátterét, illetve a heveny hasnyálmirigy gyulladáshoz, az agyvérzéshez, az érelmeszesedéshez vezető kórélettani folyamatokat. Az eredmények hozzájárulnak a vizsgált betegségek kialakulási okainak megértéséhez segítik a korai felismerést, valamint terápiát is.

A kutatási eredményeket nemzetközi publikációkban is ismertették már. Valamint 4 kutatási tématerületen, a projektben részt vevő hallgatók és kutatók hazai és nemzetközi konferenciákon is beszámoltak. Készségfejlesztési, kutatási módszertani kurzusokon vehetettek részt, nemzetközi tanulmányutakon keresztül építették kapcsolatrendszerüket. Ennek köszönhetően a hazai és külföldi kutatóhelyek közötti kapcsolat is erősödött.

A projekt a kutatói életpálya támogatásához is jelentősen hozzájárult a résztvevő egyetemeken: számos tudományos diákköri és Phd dolgozat születetett a kutatási tématerületekhez kapcsolódóan, valamint több fokozatszerzés (PhD, MTA doktori) és szintlépés is történt a célcsoport körében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük