Kihelyezett képzéseket indít a Debreceni Egyetem Hajdúnánáson

Egyetem

Kihelyezett akkreditált képzéseket indít az agrár-, a gazdaság- és a műszaki tudományok területén a Debreceni Egyetem Hajdúnánáson. Az erről szóló megállapodást pénteken írta alá Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár és Szólláth Tibor polgármester a hajdúvárosban.
Az oktatás mellett a kutatás-fejlesztésre is kiterjed az együttműködési megállapodás, melyet szeptember 18-án kötött a Debreceni Egyetem Hajdúnánás önkormányzatával. Szilvássy Zoltán rektor az aláírás kapcsán kifejtette, hogy az együttműködéssel a Debreceni Egyetem és a hajdúváros közös K+F-tevékenységet vállal a mezőgazdaság- és agrártudományok, a turizmus és vendéglátás, valamint a műszaki tudományok területén.

Olyan helyen lehet építkezni, ami stratégiailag is fontos. Amíg nincs védőoltás, a legalapvetőbb dolga az országnak, hogy ellássa magát. A Debreceni Egyetemnek mint oktató intézménynek nemcsak a képzés a kötelessége, hanem az is, hogy olyan technológiákat fejlesszen, amelyek a gazdaság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar szempontjából meghatározóak, és ebben kulcspartner Hajdúnánás. A társadalmi igények áItal meghatározott rövid ciklusú, célzott képzésekről van szó, melyeknek egyik legfontosabb területe a zárttéri precíziós mezőgazdasági termelés megvalósítása

– ismertette Szilvássy Zoltán.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere közölte: az együttműködés révén az agrártudomány, a regionális gazdasági, turisztikai és humán erőforrásokkal kapcsolatos területeken is előrébb léphet a település. A mostani együttműködés a helyi mezőgazdaság fejlesztése miatt is jelentős fejezet a város történetében.

– Öt éve irtunk alá először az egyetemmel megállapodást, ami nem egy formális kezdeményezés volt, hanem sikerült komoly tartalommal megtölteni. Nem elég csak azt hangsúlyozni, hogy több százéves kapcsolatrendszere van a két közösségnek, de ezt egy ambiciózus együttműködésben sikerül megerősíteni. A mezőgazdaságban nagy kihívás a szakemberutánpótlás biztosítása, ebben az egyetem jelenléte nagyon sok lehetőséget kínál – mondta el a polgármester.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja az együttműködés kapcsán kiemelte, hogy az intézmény olyan képzéseket és tudást visz Hajdúnánásra, amivel a város erősítheti regionális szerepét.

A képzések pontos meghatározása hamarosan megtörténik. A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint a Műszaki Kar a leginkább érintett, ugyanis az egyetem a Tungsram-csoporttal egy olyan zárttechnológiájú növénytermesztési telepet akar létrehozni, ahol 365 napon keresztül lehetőség nyílna a gazdálkodásra, az üzem mellé egy képzőközpontot is kialakítanánk. A leendő MotoGP-pálya kapcsán pedig szükség lesz olyan műszaki tudásra, szakemberekre, akik révén rengeteg kutatási-fejlesztési, tesztelési tevékenységet lehet elvégezni. Mindez magával vonzza majd a turizmus-vendéglátás területén felmerülő igényeket is

– fejtette ki a kancellár.

Az eseményen részt vett Csiszár Imre, Hajdúnánás alpolgármestere is, aki arról beszélt, hogy az öt éve indult folyamatnak mérföldköve a mostani megállapodás. Hozzátette: az új oktatási forma tovább erősíti azt az iskolaváros szerepet, amit már több mint háromszáz éve betölt Hajdúnánás.

Tiba István országgyűlési képviselő megjegyezte, az egyetem megjelenése a településen vonzerőt jelent az itt élőknek és az ide érkezők számára is, egy olyan település lesz Hajdúnánásból, ahol érdemes élni, és ahonnan nem elmenni, hanem ahova jönni akarnak a fiatalok.

A tervek szerint az egyetem és Hajdúnánás közös pályázati tevékenységet is folytat majd, szakmai konferenciákat szerveznek, együttműködnek a lakosság egészségi állapotának felmérésében, tanácsadásban, valamint a felsőoktatási szakképzés, a tömeg- és versenysport, illetve a sporttudományok terén is.

Hajdúnánáson nagyon népszerűnek számít a Debreceni Egyetem, a városból jelenleg mintegy 300, az elmúlt tíz évben pedig több mint ezer hallgatója volt az intézménynek.

unideb.hu